Seinäjoen Yrittäjien hallitus on valinnut Vuoden Yritys 2024 -palkinnon saajaksi Kattoyksikkö Oy. Vuoden Yksinyrittäjä -palkinnon saa valokuvaaja ja videokuvaaja Tuukka Kiviranta. Palkinnot jaettiin Yrittäjäfestareilla, jossa oli Ari-teema, ja Kattoyksikön väki oli pukeutunut tuomareiksi, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy.
Yrittäjäpalkintojen saajat valitaan perinteisesti jäsenyrittäjien antamien ehdotusten pohjalta. Puheenjohtaja Pauli Fairchild kiittää ehdotuksista ja toteaa Kattoyksikön ja Tuukka Kivirannan olevan hienoja esimerkkejä pohjalaisesta yrittäjyydestä, kovista ammattilaisista ja huipputekijöistä.
Hallitus palkitsee, niin ikään jäsenyrittäjien ehdotusten pohjalta, myös Seinäjoen kaupunkikonsernin yrittäjäystävällisimmän työntekijän. Tänä vuonna tunnustuksen saa palvelupäällikkö Jaakko Säntti Seinäjoen kaupungin työllisyyspalveluista. Valitettavasti Jaakko oli matkoilla eikä päässyt osallistumaan palkintojenjakoon. Seinäjoen Yrittäjien somesta voit kuitenkin katsoa Jaakon terveiset palkinnon saamisesta.
Kattoyksikkö Oy
Kattoyksikön kasvutarina on poikkeuksellinen, sillä yhtä nopeaa kasvua on tuskin koskaan aiemmin nähty kattoalalla.
Idean kattoremontteihin sekä huoltoihin ja aurinkopaneeleihin erikoistuneesta yrityksestä saivat 1990-luvulla syntyneet Jere Järvinen, Vili Hautala ja Ville Kitinoja, jotka kaikki olivat työskennelleet kattoalalla. Miehistö oli valmis, kun tuttu myynnin osaaja Tuukka Malola hyppäsi samaan kyytiin. Kattoyksikkö aloitti toimintansa kesäkuussa 2020.
– Kukaan meistä ei ollut toiminut aiemmin yrittäjänä, kun lähdettiin etsimään töitä. Aloitettiin siis aivan tyhjästä. Meillä oli Vilin ja Villen vanha ja ruostunut Sprinter, jolla oli ajettu puoli miljoonaa kilometriä. Työkaluja ostettiin omilla säästöillä ja peltiä velaksi, kun löydettiin ensimmäinen asiakas Facebookin Puskaradiosta. Sopimusluonnos laadittiin ruutupaperille, kun ensin lainattiin kynää Tervajoen Nesteeltä, kertoo Järvinen.
Kova myyntityö ja innostus tekivät tehtävänsä, some pöhisi ja tilauksia alkoi tulla. Loppu on historiaa.
– Me uskottiin omaan osaamiseen ja haluttiin tehdä asioita paremmin kuin niitä oli tehty meidän aiemmissa työpaikoissa, Jere Järvinen summaa.
Nyt Kattoyksikkö työllistää 85 henkilöä ja sen liikevaihto on nousemassa tänä vuonna 13 miljoonaan euroon. Toimipaikat yrityksellä on Seinäjoen lisäksi Joensuussa ja Mäntsälässä.
Tuukka Kiviranta, Tuukka Kiviranta Oy
”Raudan kova ammattilainen ja alansa huipputekijä, joka laadukkaalla tekemisellään on vauhdittamassa monen yrityksen kasvua alueella”. Muun muassa nämä perustelut siivittivät valo- ja videokuvaaja Tuukka Kivirannan yksinyrittäjäpalkinnon saajaksi.
Kiviranta perusti yrityksen 12 vuotta sitten.
– Olin innokas valokuvauksen harrastaja, ja opinnot ammattikorkeassa olivat paketissa, kun kamerakauppa Foto-Formasta kysyttiin, tulisinko heille töihin. Siellä työskennellessäni katselin paikallisten studioiden touhua läheltä ja ajattelin, että pystyisin kyllä itsekin tuohon. Kun tein S-kiekolle kausi-introvideon, Luoman Tero mainostoimistosta soitti ja kertoi, että hänellä olisi töitä, jos minulla on firma. Perustin sen heti.
Työt poikivat uusia keikkoja ja toiminimi vaihtui oy:ksi.
Kiviranta on erikoistunut yrityskuvaamiseen, mikä on tarjonnut mahdollisuuden kehittää omaa osaamista inspiroivassa ja taitavassa porukassa.
– Vaikka olen yksinyrittäjä, tässä sakissa en tunne itseäni yksinäiseksi sudeksi.
Jaakko Säntti, palvelupäällikkö, Seinäjoen kaupunki
Sosionomi Jaakko Säntti on työskennellyt pitkään eri tehtävissä kaupungin työllisyyspalveluissa. Häntä kuvaillaan yhteistyötaitoiseksi ja mutkattomaksi virkahenkilöksi, joka osaa kuunnella ja tarjoaa ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin.
Yritysten kanssa Säntti on ehtinyt tehdä monenlaista yhteistyötä 20 vuotta kestäneen työuransa aikana.
– Kun miettii yrityksen näkökulmaa, pitää asettaa itsensä yrittäjän osaan ja miettiä, millaista se todellisuus pienissä yrityksissä on. Sillä miten rekrytointi onnistuu, on tosi iso merkitys yrityksen toiminnan kannalta. Sekä yrittäjä ja työntekijä tarvitsevat tukea.
– Parhaimmillaan kyse on kaikkia osapuolia hyödyttävästä yhteispelistä ja yhdessä tekemisestä: kaupunki saa edistettyä työllisyyttä, työtön saa työtä ja yritys uutta työvoimaa, Säntti summaa.