Lukukausi on jo pitkällä ja muun muassa Leijonan luola yhteistyö on Lauttasaaren Yhteiskoulun kanssa jälleen alkanut. Alueen yrittäjät ovat päässeet jo sparrailemaan oppilaiden kanssa heidän upeista ja innovatiivista yritysideoista.
Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsingin paikallisyhdistyksen ja Lauttasaaren Yhteiskoulun yhteistyöhön kuuluu Leijonan luola sparrailun lisäksi myös muun muassa TET paikkojen markkinointi ja esimerkiksi kevään stipendeihin osallistuminen.
Viime lukuvuoden päättyessä jaoimme perinteiseen tapaan stipendejä yrittäjyysopinnoissa menestyneille ja tänä vuonna he olivat Nici Drachman, Aamos Salovaara ja Sara Suntinen.
Heiltä kysyimme muutamia kysymyksiä opiskelusta ja yrittäjyydestä ja näin he vastasivat:
Miten tulit valinneeksi juuri tämän oppilaitoksen?
Nici: Kun tein yhteishaun 9. luokalla, tiesin jo silloin, että haluan Lauttasaaren kansainvälisen liiketoiminnan linjalle, koska olin kiinnostunut yrittäjyydestä. Valintaa helpotti myös se, että olin 9. luokalla mukana ekonomian ryhmässä, jossa perustimme omat yritykset. Perustin luokkakaverini Eino Lehtisen kanssa Larunlykka-nimisen yrityksen, joka oli erittäin onnistunut ensimmäinen yrittäjyyskokeilu. Tämä vahvisti vielä enemmän kiinnostusta Lauttasaaren kansainvälisen liiketoiminnan linjaa kohtaan.
Aamos: Olen ollut jo pidempään kiinnostunut yrittäjyydestä, koulun sijainti on hyvä ja olin kuullut Lauttasaaren yhteiskoulusta hyvää!
Sara: Olen syntyperäinen lauttasaarelainen ja Lauttasaaren yhteiskoulun yläaste on lähikouluni.
Entä miten mielestäsi yrittäjyysjaksot/-kurssit sujuivat omalta osaltasi?
Nici: Omalta osalta yrittäjyysjaksot ja -kurssit ovat menneet hyvin ja olen myöskin oppinut uusia asioita joita olen käyttänyt sittemmin omissa yrityksissä.
Aamos: Vallan mainiosti, yrittäjyyskurssit on mielestäni parasta koulusta! Sisällöt on todella kiinnostavia, opettajat hyvä ja meillä on tiivis porukka.
Sara: Kursseja oli neljä. Kaksi kahdeksannella luokalla ja kaksi yhdeksännellä luokalla. Kurssien sisältö oli todella kiva ja monipuolinen. Teimme mm. CVn ja työhakemuksia. Viimeinen kurssi oli mielestäni kaikkein monipuolisin, koska siinä sai perustaa oman NYT-yrityksen. Kaikki kurssit olivat mielenkiintoisia ja opettavaisia sekä ne sujuivat hyvin.
Mitä erityisesti opit ja mitä ajatuksia tältä/näiltä kursseilta otat tulevaisuuden matkallesi mukaan?
Nici: Olen oppinut lisää liiketoiminnasta sekä termien että myös ihan käytännön asioita yrityksen pyörittämiseen. Näitä tulen ainakin ottamaan mukaan.
Aamos: Olen oppinut, että aina kannattaa yrittää ja vaikka epäonnistumisia voi tulla, silti jatketaan eteenpäin. Koulun opetukseen sisältyy liiketoimintakursseja tosi laajasti ja on ollut hienoa että meillä on ollut niin paljon yritysvierailuja ja työpajoja. Ollaan saatu olla monessa mukana!
Sara: Opin tärkeitä taitoja työelämään liittyen kursseilta. Esimerkiksi työhakemusten teko kursseilla auttoi minua hakemaan ja saamaan kesätyön. Opin myös tärkeitä asioita NYT-yrittäjyyden kautta. Näitä asioita ovat muun muassa sinnikyys ja oma-aloitteisuus.
Onko jokin mikä erityisesti kannusti sinua aloittamaan yrittäjyyden?
Nici: Minua itseäni erityisesti kannusti yrittäjyyden aloittamiseen sen tuoma vapaus, luovuus, vaikuttaminen, ja mahdollisuus seurata omaa intohimoani. Myös se että voin tehdä työkseni sellaisia asioita jotka motivoi ja inspiroi minua on ollut kannusteena yrittäjyyteen.
Aamos: Intohimo musiikkiin ja halu pystyä tienaamaan omalla tekemisellä.
Sara: Koulussa opettajat ja kotona vanhemmat kannustivat ja olivat tukena yrittäjyyden aloittamisessa.
Kerro yrityksestäsi!
Nici: Tällä hetkellä minulla on kaksi yritystä. Toinen keskittyy pienten taloyhtiöiden rappukäytävien puhtaanapitoon. Sen lisäksi olen osana uudessa yrityksessä nimeltään LYKKA MARKETING. Tällä hetkellä olemme vasta aloittamassa sitä joten siitä kuullaan varmastikin tulevaisuudessa lisää.
Aamos: Perustin vajaa kaksi vuotta sitten oman levy-yhtiön nimeltä Zone-A, jossa olen julkaissut kotimaista rap-musaa. Tarjoan musiikintuotantoa, markkinointia, jakelua, tiedottamista ja muita levy-yhtiöpalveluita.
Sara: Minulla oli noin puolen vuoden ajan Nails by Sara NYT -niminen kynsistudio. Lakkasin senioritaloissa vanhusten kynsiä, sekä kotona omasssa kynsistudiossa tein pääasiallisesti nuorille tekokynsiä. Tietenkin edullisin hinnoin ja ympäristöystävällisesti! Erikoispalveluna pakkasin kynsistudioni laatikkoon ja lähdin asiakkaan kotiin hoitamaan hänen kyntensä.
Halutessasi voisit myös kertoa millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Nici: Lukion jälkeen aion todennäköisesti jatkaa opintojani kauppiksessa, mutta yrittäjyys tulee varmasti olemaan edelleen osa tulevaisuutta.
Aamos: Tämän päivän digitaaliset alustat on mahdollistaneet sen, että pienetkin levy-yhtiöt voivat toimia jopa kansainvälisillä markkinoilla ja musantekijät ja artistit pystyy ottamaan toimintaa yhä enemmän omiin käsiinsä. Olen itse myös artisti ja dj.
Sara: NYT-yritystoiminta loppui koulun loputtua. Unelmana olisi tietenkin jatkaa yritystoimintaa hieman pienimuotoisemmin myös lukio-opintojen ohella! Lopuksi haluisin sanoa, että aina kannattaa uskaltaa yrittää!