Joulurauha julistettiin Turussa kahden vuoden tauon jälkeen yleisön edessä – mielenilmauksissa vaadittiin joulurauhaa Ukrainaan

Joulurauha julistettiin Turussa kahden vuoden tauon jälkeen yleisön edessä – mielenilmauksissa vaadittiin joulurauhaa Ukrainaan

Joulurauha julistettiin jouluaattona Turussa jälleen yleisön edessä.

Vanhalle Suurtorille kokoontui väkeä kuulemaan, kun Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen luki joulurauhan julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta suomeksi ja ruotsiksi.

Viime ja toissa vuonna julistus toteutettiin poikkeusjärjestelyin ilman yleisöä.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 1300-luvulta asti.

Tapa on jäänyt välistä vain joitain kertoja, esimerkiksi Neuvostoliiton ilmapommitusten pelon vuoksi talvisodan aikana ja vuonna 1917. Tiettävästi joulurauha jäi julistamatta isonvihan vuosina 1700-luvulla ja vuosien 1809–1815 aikana.

Joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 ja televisioitu vuodesta 1983.

Mielenilmauksissa vaadittiin joulurauhaa Ukrainaan

Turussa järjestettiin jouluaattona kaksi yksityishenkilöiden organisoimaa mielenilmausta, joissa vaadittiin joulurauhaa Ukrainaan.

Joulurauhaa vaadittiin aamupäivällä ensin Luostarinmäellä Venäjän konsulaatin luona ja myöhemmin Venäjän Turulle lahjoittaman Tapaaminen Turussa 1812 -veistoksen luona Läntisellä Rantakadulla.

– Se, mitä Ukrainassa tapahtuu, on kaikkia joulun periaatteita ja ihmisoikeuksia vastaan. Haluamme muistuttaa, ettemme unohda Ukrainaa ja että vastustamme Venäjän politiikkaa, jossa ihmisoikeudet mitätöidään, kertoi Anne Kuorsalo, yksi tapahtuman järjestäjistä.

Hänen mukaansa ohikulkijoilta tuli kiitosta mielenilmauksesta.

– Ukrainassa joulurauhaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *