Tasavallan presidentti Alexander Stubb pääsi lauantaina pelaamaan golfia arvovaltaisessa seurassa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui hänet kotikentälleen Floridan Mar-a-Lagoon. Epämuodollinen ja rento tapaaminen kesti yhteensä seitsemän tuntia. Kitkaa ei syntynyt edes golfkentällä, sillä presidentit pelasivat samassa, voittoisassa joukkueessa.
Tapaamisessa keskusteltiin Yhdysvaltojen ja Suomen suhteista, jäänmurtajayhteistyöstä sekä Ukrainasta ja Venäjästä. Stubbin mukaan tapaaminen vahvisti maiden välisiä suhteita. Trump nosti esille mahdollisen yhteistyön jäänmurtajissa, joita hän haluaa maalleen tilata.
Stubb välitti Trumpille Euroopan näkemyksiä Ukrainan sodasta. Stubb korosti, että täysimittaiseen tulitaukoon ilman ehtoja pitää pyrkiä vielä tämän kuun aikana. Trump alkaa Stubbin mukaan olla kärsimätön Venäjän viivyttelyyn rauhanprosessissa.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Yhden tapaamisen vaikutuksia Trumpin politiikkaan ei kannata liioitella.
Stubb taitaa golfdiplomatian. Hän on entinen maajoukkuetason golfari, puhuu erinomaista englantia ja on sosiaalisesti lahjakas. Trumpin käsitys Suomesta lienee varsin hyvä, ja hän hoitaa asioita mieluusti kahdenvälisesti. Stubb oli näkyvästi esillä, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Suomessa edellisviikolla, mikä on voinut vaikuttaa golfkutsun ajankohtaan.
Golfdiplomatialla on etunsa. Stubb pääsi keskustelemaan suurvallan johtajan kanssa pitkään ja myönteisessä ilmapiirissä. Stubb on ensimmäinen pohjoismainen johtaja, joka on tavannut Trumpin tämän virkaanastujaisten jälkeen. Suomelle on tärkeää vahvistaa suhteita Yhdysvaltoihin. Stubbilla oli myös ainutlaatuinen tilaisuus tuoda Euroopan viestiä suoraan Trumpille ilman virallisen tapaamisen paineita.
Tapaamisen konkreettista merkitystä on vaikea arvioida. Trump ajaa Yhdysvaltojen etuja jopa liittolaistensa kustannuksella, joten yhden tapaamisen vaikutuksia Trumpin politiikkaan ei kannata liioitella.
Golfdiplomatialla on myös riskinsä. Trump käyttää tapaamista omassa viestinnässään, jolloin voi syntyä mielikuva, että Suomi hännystelee arvaamattomasti käyttäytyvää presidenttiä omien etujensa ajamiseksi.
Tilanne on vaikea, sillä Yhdysvallat painostaa Suomen läheistä kumppania Tanskaa. Trump on moneen kertaan ilmoittanut, että Yhdysvallat haluaa itselleen Tanskaan kuuluvan itsehallintoalueen Grönlannin.
Trumpin ja Stubbin tapaamista on valmisteltu pitkään, ja Suomi on tiettävästi informoinut asiasta eurooppalaisia kumppaneita, joten suurena yllätyksenä tapaaminen ei tullut.
Voidaan myös kysyä, mitä hyötyä olisi ollut, jos tapaamista ei olisi järjestetty. Reaalipolitiikka on vaikeaa tasapainoilua hyvien suhteiden sekä omien näkemysten ja arvojen välillä.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy