Heikki Hasu voitti olympiakultaa yhdistetyssä ja viestihiihdossa.
Kuva: Lehtikuva
Suomalainen urheiluelämä menetti lauantaina vanhimman elossa olleen olympiavoittajansa, kun Heikki Hasu kuoli 5. huhtikuuta 99 vuoden iässä. Hasun kuoleman vahvisti STT:lle hänen lähipiirinsä.
Hasu oli syntynyt 21. maaliskuuta 1926 Sippolan kunnan Viialan kylässä. Hän oli kahden lajin taituri, joka ylsi olympiavoittoon päälajinsa yhdistetyn lisäksi maastohiihdossa.
Hasu voitti yhdistetyn hiihdon olympiakultaa vuonna 1948 Sveitsin St. Moritzissa. Suomen menestystä täydensi Ounasvaaran Hiihtoseuran Martti Huhtalan hopea. Samalla katkesi norjalaisten vuodesta 1924 jatkunut kultaputki.
Kaksoisvoitolla oli suuri symbolinen merkitys sodasta toipuvalle Suomelle. Hasu jäi historiaan Suomen ensimmäisenä sotien jälkeisenä olympiavoittajana. Hasu oli myös ensimmäinen, jonka olympiavoiton kunniaksi radiosta soitettiin Porilaisten marssi. Marssin soittaminen oli alun perin urheiluselostaja Pekka Tiilikaisen ajatus.
Vähältä silti piti, ettei Sveitsistä olisikaan tullut olympiakultaa tuomisina.
– Siinä pääsi maalaispoika syömään sveitsiläistä ruokaa, ja sain vatsataudin ja ripulin. Joukkueenjohtaja Arvo Himberg antoi lasillisen, jossa oli puolet kuumaa teetä ja puolet konjakkia. Join sen, ja aamulla oli niin kuin ei olisi mitään ollut, Hasu kertoi STT:lle vuonna 2006.
Voitokas viestiavaus Oslossa
St. Moritzin kisojen ainoa suomalaisvoittaja sai kotiseudullaan Kymenlaaksossa lämpimän vastaanoton.
– Myllykosken asemalla oli palatessani 5 000 ihmistä vastassa, Hasu muisteli 90-vuotispäiviensä aikaan.
Hasu hiihti olympiakultaa myös maastohiihdossa, kun hän avasi Suomen voitokkaan 4×10 kilometrin viestin Oslossa 1952. Muut viestiosuudet hiihtivät Paavo Lonkila, Urpo Korhonen ja Tapio Mäkelä.
Hasu sai vuonna 1952 ensimmäisenä ei-norjalaisena yhdistetyn edustajana arvostetun Holmenkollen-mitalin. Kotimaassa Hasu valittiin Vuoden urheilijaksi vuonna 1948 sekä vuonna 1950, jolloin hän voitti yhdistetyn MM-kultaa. Pro Urheilu -tunnustuspalkinto hänelle myönnettiin vuonna 2001.
Urheilu siivitti Arkadianmäelle
Myllykosken Kilpa-Veikkoja koko uransa ajan edustanut Hasu lopetti urheilu-uransa vain 27-vuotiaana vuonna 1953. Hasu kuuluu huippu-urheilusukupolveen, joka menestyi myös politiikassa. Hasu oli maalaisliiton ja keskustan kansanedustajana vuosina 1962–1966 ja 1967–1970.
Häntä ei löydetty politiikkaan untuvikkona urheilu-uran jälkeen, vaan yhteiskunnallisen osallistumisen hän oppi jo lapsena.
– Pikkupoikana piti isän apuna levitellä puoluemainoksia. Vuonna 1950 olin ensimmäisen kerran ehdokkaana presidentin valitsijamiesvaaleissa, Hasu muisteli vuonna 2016.
Hasu oli myös sotaveteraani. Hän osallistui vapaaehtoisena jatkosotaan Helsingin ilmatorjuntajoukoissa.