”Kasvu ei ole itseisarvo” – leuto talvi nakersi Ruskovillan liikevaihtoa

”Kasvu ei ole itseisarvo” – leuto talvi nakersi Ruskovillan liikevaihtoa

Suomalaisen tekstiili- ja vaatetustehtaiden historia on komea, mutta harva tehdas jatkaa toimintaansa edelleen. Yksi harvinaisuuksista on Artjärvellä toimiva Ruskovilla oy. Perheyritys on löytänyt oman ekolokeronsa globaalissa markkinassa, ja toimitusjohtaja Ossi Näkin mukaan yrityksen asema on vakaa.

– Tilikausi päättyi maaliskuun loppuun. Lukuja minulla ei vielä ole, mutta positiivinen tulos tehdään, kuten on tehty yli 30 vuotta, Näkki sanoi.

Vuosi sitten päättyneellä tilikaudella yrityksen liikevaihto oli 2,5 miljoonaa euroa, liikevoitto 352 000 euroa ja omavaraisuusaste 92 prosenttia.

Vuonna 1981 perustettu Ruskovilla valmistaa vaatteita ja asusteita luomusertifioiduista luonnonkuiduista: merinovillasta ja silkistä. Kova pakkastalvi, jolloin lämmöneristäjiä todella tarvitaan, on yritykselle parasta aikaa.

– Kulunut talvi oli erittäin haastava. Jos verrataan vuoden takaiseen, nyt ei käytännössä ollut talvea lainkaan. Se näkyy liikevaihdossa. Joka tapauksessa positiivisin mielin katsotaan eteenpäin.

Vuona 1927 valmistuneeseen meijerikiinteistöön Ruskovilla muutti 1991. Janne Urpunen

Ruskovilla työllistää Artjärvellä 19 henkilöä ja käyttää lisäksi suomalaisia alihankkijoita. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Raaka-aineet ovat tuontitavaraa.

– Merinovillaa käytämme siksi, että se on pitkäkuituinen ja ohut villalaatu, joka sopii iholla pidettäväksi, Näkki perusteli.

Tuotantoon on mahdollista tutustua, kun etukäteen sovitaan.

Villa tulee Etelä-Amerikasta ja kehrätään langaksi Italiassa.

Ruskovillan tuotteita myydään ympäri maailmaa. Yritys avasi verkkokaupan jo 1999, kun Näkistä tuli toimitusjohtaja. Alkuviikosta vaatteita oli lähdössä muun muassa Australiaan ja Yhdysvaltoihin.

– Kivijalkamyymälät ovat Suomessa ahtaalla, kun ostoksia tehdään yhä enemmän verkossa. Jos kotimaan myynti onkin vähän sakannut jälleenmyyjien osalta, on vienti paikannut tilannetta. Viennin osuus kokonaismyynnistä on noin 15 prosenttia.

Ruskovillan kivijalkamyymälä toimii tehtaan yhteydessä. Valtaosa asiakkaista on muita kuin paikallisia.

– Meille tehdään retkipäiviä. Jotkut tulevat tilausbussilla ja viettävät täällä enemmänkin aikaa. Tuotantoon on mahdollista tutustua, kun etukäteen sovitaan. Se tuntuu ihmisiä kiinnostavan.

Pikamuodilla tehdään maailmalla miljardiluokan tulosta, mutta se ei ole Ruskovillan ruutu. Kun Näkin appivanhemmat, Anneli Wahlsten ja Mauno Mattsson, yrityksen perustivat, ajatus oli, että vaatteet pitää valmistaa tavalla, joka on vähiten haitallinen sekä ihmisten että luonnon hyvinvoinnille.

Toimitusjohtajan mukaan mikään ei ole siinä suhteessa muuttunut.

– Haluamme tehdä laadukkaita tuotteita kannattavasti. Kasvu ole meille millään lailla itseisarvo. Kasvun tärkeyttä kovasti toitotetaan, mutta kasvun pitää olla ympäristön kannalta kestävää. Meidän kaikkien pitäisi kuluttaa entistä vähemmän. Tuotteet pitäisi käyttää loppuun ennen kuin ostetaan uutta.

Näkki kertoi yrityksen kannustavan asiakkaitaan vaatteiden elinkaaren pidentämiseen.

– Käytössä kuluneita tuotteitamme voi korjata. Meillä on erimerkiksi vaatelaastareita. Niitä pystyy laittamaan sellainenkin, jolla ei ole ompelutaitoa.

Tarjolla on myös korjauslankoja, joten korjaus on mahdollista tehdä samalla langalla, josta tuote on valmistettu.

Toimitusjohtaja sanoi, että yritykselle tuskin löytyy perheestä jatkajaa, mutta näkee silti yrityksen tulevaisuuden Artjärvellä.

– Vakaasti uskomme, että tuotteet jatkossakin Orimattilan ”itäkeskuksessa” tehdään. Hyvä tällaisen yrityksen täällä on olla, vaikka tie keskustaan ja Nastolan suuntaan valitettavan huonossa kunnossa onkin.

LUT ja LAB laskevat Ruskovillan luontojalanjäljen

Janne Urpunen

Ruskovilla on mukana LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun luontojalanjäljen laskennassa.

– Hiilijalanjälki on ollut tapetilla, mutta tämä on laajempi kokonaisuus. Tässä on hiilidioksidipäästöjen lisäksi mukana päästöt laajemmin, maankäytöt, haitat luonnonvaroille, vieraslajien leviäminen ja muut muutokset ekosysteemille, Ruskovillan toimitusjohtaja Ossi Näkki luettelee.

Ruskovilla lähti mukaan, kun pyydettiin.

– Ei hirveästi tarvinnut miettiä. Olemme luonnonmukaisen pukeutumisen edelläkävijä Suomessa. Koemme tärkeäksi, että näihin asioihin kiinnitetään huomiota.

Tuotantoketjut pyritään kartoittamaan villan alkulähteiltä alihankkijoihin.

– Tämä on palapeli, jossa osa paloista saadaan helposti paikalleen ja osa vaatii paljon työtä. Toivotaan tietysti, että saadaan mahdollisimman paljon eksaktia dataa, mutta jos sellaista ei kaikesta saada, laskennassa on mahdollista hyödyntää aiemmin kerättyjä kansainvälisiä tietokantoja.

Laskenta tehdään merinovillatuoteryhmälle.

– Saamme tietoa tuotteidemme ympäristövaikutuksista ja pystymme kartoittamaan kehittämisen paikkoja. Tuloksia voimme käyttää markkinointiviestinnässä, Näkki kertoo laskennan hyödyistä.

Laskentaa pilotoidaan Ruskovillan lisäksi Lahden Tiedepuistossa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *