Verottajalta satojatuhansia suomalaisia koskeva viesti – veroprosentti voi nousta ilmoitettua

Verottajalta satojatuhansia suomalaisia koskeva viesti – veroprosentti voi nousta ilmoitettua

Verohallinto teki vuoden 2023 eläkeverokorttien laskennassa virheen, jonka vuoksi noin 596 000 eläkeläisellä oli verokortilla liian pieni veroprosentti. Verottaja tiedotti keskiviikkona, että virheet on korjattu ja että se lähettää tammikuussa päätökset uudesta verokortista kaikille eläkkeensaajille, joiden veroprosentti oli väärin.

Verohallinnosta kerrottiin aiemmin tässä kuussa, että asiakkaille tuli virheen vuoksi verokortti, jossa voi olla 0,5−1 prosenttiyksikköä liian pieni veroprosentti.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen kertoo, että virheen piirissä oleville asiakkaille korjataan pelkästään eläkkeiden verokortit.

”Jos asiakkaalla on esimerkiksi palkkatuloja, palkan verokorttia ei muuteta”, Varonen kertoo Verohallinnon verkkosivuilla.

Sen vuoksi asiakkaan eläkkeen veroprosentti voi korjauksen jälkeen nousta enemmän kuin aiemmin ilmoitetun yhden prosenttiyksikön.

”Eläkeläisten verokorttien laskennassa ollut virhe vaikutti eläkkeiden lisäksi välillisesti kaikkien tulojen veroprosentteihin. Koska muiden tulojen verokortteja ei korjata, eläkkeen veroprosentti voi korjauksen myötä nousta enemmän kuin aiemmin ilmoitetun yhden prosenttiyksikön. Muiden tulojen veroprosentit jäävät vastaavasti hieman matalammaksi eli kokonaisuutena vuoden 2023 ennakkoperintä ilmoitetuille tuloille menee korjauksen myötä oikein”, Varonen kertoo.

Kaikilla korjaus ei kuitenkaan välttämättä vaikuta veroprosenttiin. Niille asiakkaille, jotka ovat tehneet muutosverokortin 17. joulukuuta tai myöhemmin, ei uutta päätöstä lähetetä, koska heillä virhe oli verokortin muodostamishetkellä jo korjaantunut.

Korjatut eläkkeen verokortit tulevat voimaan 1. helmikuuta alkaen, ja ne korvaavat viimeisimmät vuodelle 2023 virheellisesti lasketut verokortit.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *