Paineet Ukrainan sodan lopettamiseksi kasvavat. Välittäjän roolin ottaneen Yhdysvaltojen hallinto painostaa Venäjää ja Ukrainaa hyväksymään aselevon. Yhdysvallat on uhannut vetäytyä neuvotteluista, jos niissä ei tapahdu edistystä.
Julkisuuteen on vuotanut tietoja Yhdysvaltojen sodan päättämiseksi tekemästä esityksestä, jota on kutsuttu presidentti Donald Trumpin viimeiseksi tarjoukseksi. Esitys on Ukrainalle vaikea.
Venäjä saisi suunnitelman mukaan pitää laillisesti Krimin niemimaan ja jatkaa Itä-Ukrainan miehittämistä. Venäjä luovuttaisi Ukrainalle takaisin valtaamansa alueet Harkovassa. Rauhansopimus voisi purkaa Venäjään kohdistuvat kansainväliset pakotteet. Ukraina saisi liittyä Euroopan unioniin, mutta ei Natoon.
Ukrainalla on kaksi huonoa vaihtoehtoa: surkean rauhansopimuksen hyväksyminen tai riski Yhdysvaltojen tuen menettämisestä, mikä toisi suuria vaikeuksia rintamalla.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Trumpin rauhansopimus merkitsisi Venäjällä voittoa.
Ukraina on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan, mutta ei antautumaan. Presidentti Volodymyr Zelenskyi on moneen kertaan todennut, ettei Ukraina voi hyväksyä alueluovutuksia. Ukraina vaatii välitöntä ja ehdotonta tulitaukoa. Venäjä on jatkanut tuhoisia iskuja Ukrainan siviilikohteisiin, muun muassa pääkaupunki Kiovaan.
Trump on tuominnut Venäjän iskut, mutta muutoin hänen rauhansuunnitelmaansa voidaan pitää varsin Venäjä-myönteisenä. Hän pyrkii nopeaan rauhaan, mutta taustalla lienee myös henkilökohtaisia mieltymyksiä voimankäyttöä ja vahvoja johtajia kohtaan.
Venäjä jatkaa Trumpin mielistelyä ja on ilmoittanut olevansa valmis tekemään sopimuksen hänen suunnitelmansa pohjalta, kunhan kaikista yksityiskohdista on sovittu.
Rauhaan pitää pyrkiä, jotta yli kolme vuotta jatkunut ja mittaamattomasti inhimillistä kärsimystä aiheuttava sota saadaan päättymään. Rauhaa ei saa tehdä yli Ukrainan. Nyt näyttää siltä, että Yhdysvallat ja Venäjä sopivat asioista kahden kesken.
Trumpin rauhansopimus merkitsisi Venäjällä voittoa. Vaikka maa on räikeästi rikkonut kansainvälisiä lakeja, se saisi Krimin, jatkaisi Itä-Ukrainan miehittämistä ja voisi päästä pakotteista. Sotaan syyllisiä ei vietäisi oikeuteen. Tämä ei ainakaan vähentäisi Venäjän halua jatkaa naapurimaihinsa kohdistuvia aggressioita.
Ukrainalle on tärkeää saada takuut alueellisesta koskemattomuudesta. Ukrainalle ”Trumpin rauha” tarjoaisi hengähdystaukoa, mutta ei poistaisi kokonaan Venäjän uhkaa.
Ukrainan tulevat turvatakuut tulisivat sopimuksen mukaan eurooppalaisilta mailta ja niiden kumppaneilta, mutta ei Yhdysvalloilta. Euroopan on kyettävä luomaan uskottava puolustuskyky niin Ukrainan kuin oman turvallisuutensa takaamiseksi.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy