Lahden työttömyysaste on huolestuttavasti 16 prosenttia ja kasvaa erityisesti nuorten keskuudessa. Työttömyys ja mielenterveysongelmat kietoutuvat usein yhteen, mikä korostaa tarvetta kohdennetuille tukitoimille.
Yksi lupaava ratkaisu on IPS-työhönvalmennusmalli (Individual Placement and Support), jossa perinteisestä mallista poiketen työnhakija pääsee suoraan töihin ja saa valmennusta työskentelyn ohessa.
Myös tutkimukset osoittavat, että IPS-malli toimii: vuoden kuluttua valmennuksen aloittamisesta yli puolet osallistujista oli työssä tai opiskelemassa. Alun perin vakavista mielenterveysongelmista kärsiville kehitettyä mallia voitaisiin hyödyntää myös nuorten, vammaisten ja maahanmuuttajataustaisten työllistämisessä. Malli on käytössä ainakin Helsingissä.
Työllisyyden edistäminen on Lahden kaupungille ensiarvoisen tärkeää – ei vain taloudellisista syistä, vaan myös yksilön hyvinvoinnin näkökulmasta. Siksi on aika rohkeasti kokeilla uusia keinoja, jotta yhä useampi pääsisi kiinni työelämään ja saisi tarvitsemansa tuen.
Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (sd.).