Venäjä syytti Makijivkan iskusta joukkojensa kännyköiden käyttöä

Venäjä syytti Makijivkan iskusta joukkojensa kännyköiden käyttöä

Yliopisto Kiovassa vaurioitui Venäjän ohjusiskuissa uudenvuodenyönä. Samana yönä Ukraina iski Venäjän tukikohtaan Makijivkan kaupungissa Donetskissa.

Yliopisto Kiovassa vaurioitui Venäjän ohjusiskuissa uudenvuodenyönä. Samana yönä Ukraina iski Venäjän tukikohtaan Makijivkan kaupungissa Donetskissa.

Kuva: OLEG PETRASYUK

Venäjän mukaan Ukrainan tuhoisa isku Makijivkan kaupunkiin Donetskissa johtui sotilaiden matkapuhelinten käytöstä. Ukrainan armeija iski venäläissotilaiden tilapäiseen majapaikkaan uudenvuodenyönä.

Venäjän puolustusministeriön keskiviikkona julkaisemassa videolausunnossa sanottiin, että tapahtunutta tutkii komissio. Lausunnon mukaan jo nyt on selvää, että suurin syy iskuun oli joukkojen sääntöjenvastainen matkapuhelinten käyttö vihollisen aseiden ulottuvilla.

Lausunnossa Venäjän sotavoimien kenraaliluutnantti sanoo, että sääntöjä rikkoneet saavat rangaistuksen. Lisäksi asevoimissa on hänen mukaansa ryhdytty toimiin vastaavien tapausten estämiseksi jatkossa.

Venäjän puolustusministeriö päivitti lausunnossaan iskun uhrimäärän 89:ään, kun lisää ruumiita oli löytynyt raunioista. Aiemmin Venäjä ilmoitti uhreja olleen 63. Lausunto oli harvinainen, sillä Venäjä ei yleensä juuri julkista tietoja Ukrainassa kärsimistään tappioista.

Ukrainan armeija on sanonut iskun uhrimäärän olleen huomattavasti suurempi, useita satoja.

Brittitiedustelu: Ammusten säilyttäminen lähellä joukkoja saattoi johtaa korkeaan uhrilukuun

Britannian puolustusministeriön tiedustelukatsauksessa arvioitiin puolestaan keskiviikkona, että ampumatarvikkeiden säilyttäminen lähellä venäläisjoukkoja saattoi johtaa korkeaan uhrilukuun Makijivkassa.

Katsauksen mukaan on olemassa ”realistinen mahdollisuus”, että ampumatarvikkeita säilytettiin lähellä joukkojen majoitusta ja että ne räjähtivät iskussa johtaen uusiin ​​räjähdyksiin.

Raportin mukaan Venäjän armeija on ennenkin varastoinut ammuksia turvallisuuskäytäntöjen vastaisesti. ”Epäammattimaiset käytännöt” ovat näkyneet Venäjän suurissa menetyksissä, katsauksessa sanotaan.

Ukrainan asevoimat sanoo surmanneensa tai haavoittaneensa ainakin 260:tä Venäjän sotilasta Zaporizhzhjassa

Ukrainan asevoimat on lisäksi kertonut surmanneensa tai haavoittaneensa ainakin 260:tä venäläissotilasta Zaporizhzhjan alueella yhden ainoan päivän aikana.

Väitteestä uutisoi ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent, joka lisäsi, ettei ole voinut vahvistaa asevoimien kertomaa riippumattomista lähteistä. Sivuston mukaan Ukrainan asevoimat ei antanut tarkkoja uhrilukuja eikä eritellyt kaatuneita ja haavoittuneita.

Iskut tehtiin Ukrainan asevoimien mukaan tiistaina Tokmakissa, Melitopolissa, Berdjanskissa, Polohyssa sekä Vasylivkassa. Iskuissa tuhoutui lisäksi Venäjän kaksi ammusvarastoa sekä runsaasti venäläisten asetarvikkeita.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *