Kerttu Niskanen pääsee kolmantena Tourin finaaliin – ”Yritin vain hiihtää kokonaistilanne mielessäni”

Kerttu Niskanen lähtee hyvissä asemissa Tour de Skin päätöspäivään.

Kuva: MAYK WENDT

Tour de Ski -kiertueen kärkikolmikossa hiihtävä Kerttu Niskanen joutui luopumaan voittotaktiikasta Val di Fiemmen yhteislähtökilpailussa lauantaina. Vauhdinpitäjäksi ryhtynyt Niskanen sijoittui perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä kolmanneksi ja lähtee kiertueen päätöspäivään kolmannelta sijalta.

Saksan Katharina Hennig otti yhteislähdössä uransa ensimmäisen maailmancupin voiton. Kiertueen kokonaiskilpailua johtava Ruotsin Frida Karlsson kiri maaliin toisena. Karlsson jäi 0,7 ja Niskanen 0,8 sekuntia voittajasta.

– Pelkäsin, ettei muilta löydy vetohaluja, ja minun harteilleni vauhdinpito tänään jäikin, Niskanen totesi Ylen tv-haastattelussa.

– Se kostautui lopussa, mutta yritin vain hiihtää kokonaistilanne mielessäni. Olisi pitänyt hiihtää eri tavalla, jos olisin halunnut voittaa kilpailun.

Karlsson lähtee Tourin viimeiseen kilpailuun minuutin ja 12 sekunnin johtoasemassa. Norjan Tiril Udnes Weng on toisena ja Niskanen kolmantena 1.37 Karlssonista ja 25 sekuntia Wengistä jääneenä.

Kyllönen vertyi matkalla

Anne Kyllönen hiihti yhteislähdössä kahdeksanneksi ja oli tyytyväinen kauden parhaaseen sijoitukseensa maailmancupin kilpailuissa.

– Oli hyvä päivä. Alussa tuntui, että elimistö on vähän väsynyt, eikä hiihto lähde oikein aukenemaan. Kolmannen kierroksen jälkeen kroppa alkoi toimia ja viimeinen kierros tuli ehkä parhaiten, Kyllönen perkasi päivää äänitallenteessaan.

– Lopussa minulla oli hyvin voimia.

Seitsemän hiihtäjän kärkiryhmä karkasi pääjoukolta, kun Yhdysvaltain Rosie Brennan ja Niskanen hetkeä myöhemmin ottivat vastuun vauhdinpidosta kuuden kilometrin kohdalla.

Kovemman iskun Niskanen aloitti 11,5 kilometrin kohdalta. Nykäisy ylämäkeen karsi kärkiryhmän neljään, ja Brennan putosi nelikon kirikamppailussa viimeiseksi.

– En uskaltanut lähteä kärkiryhmän vauhtiin, enkä varmaan olisi pystynytkään, takaa-ajorimpsuun jättäytynyt Kyllönen tunnusti.

Krista Pärmäkoski keskeytti kiertueen lauantaina sairastumisen takia.

Kläbolla pelkkiä voittoja

Miesten yhteislähtökilpailussa Norjan Johannes Hösflot Kläbo hiihti kuudenteen perättäiseen voittoon. Hän voitti 15 kilometrin yhteislähdön 0,4 sekunnin turvin. Norjan Pål Golberg oli toinen ja Italian Francesco de Fabiani kolmas.

Kläbo johtaa kokonaiskilpailua yli minuutin erolla Ruotsin Calle Halfvarssoniin ja Golbergiin.

Perttu Hyvärinen oli yhteislähdössä 15:s ja jatkaa Touria sijalla 20. Markus Vuorela oli yhteislähdössä 26:s ja lähtee sijalta 29 kiertueen viimeiseen kilpailuun.

Seitsemän kilpailun kiertue huipentuu sunnuntaina vapaan hiihtotavan 10 kilometrin yhteislähtöihin, jotka päättyvät ankaraan loppunousuun Alpe Cermisin rinteillä.

– Se ei ole millään lailla kiva. Vihaan sitä viimeisen päälle, Hyvärinen teilasi loppunousun Ylen tv-haastattelussa.