Kerttu Niskanen nousi Tour de Skillä toiseksi – kiertueen voittanut Frida Karlsson joutui maalissa lääkintähenkilökunnan hoiviin

Kerttu Niskanen teki Tourin päätösosuudella huiman nousun kokonaiskisan kakkoseksi.

Kuva: EPA

Kerttu Niskanen sijoittui maastohiihdon Tour de Skin viimeisessä kilpailussa neljänneksi ja kiertueen kokonaiskilpailussa toiseksi. Hän pudotti kokonaiskilpailussa Norjan Tiril Udnes Wengin kolmanneksi ja kuroi Ruotsin Frida Karlssonin etumatkan 33 sekuntiin.

Karlsson johti Tourin viimeistä kilpailua loppunousun alkuun, mutta uupui viime kilometreillä 15:nneksi. Hän tuupertui maaliintulon jälkeen pitkäksi aikaa lumen pintaan.

Lääkintähenkilökunta hoiti Karlssonia maalialueella ja siirsi sen jälkeen hänet pois alueelta, eikä kiertueen voittaja päässyt palkintojenjakoon. Ruotsin joukkue ilmoitti hieman myöhemmin, että Karlsson voi jo paremmin.

– Hänen voimansa olivat aivan lopussa, mutta hän voi jo paremmin, Ruotsin joukkueen tiedottaja Astri Lindbäck ilmoitti Ruotsin tietotoimistolle.

Ranskan Delphine Claudel voitti Tourin viimeisen kilpailun, joka päättyi loppunousuun Alpe Cermisin rinteillä. Norjan Heidi Weng sijoittui toiseksi ja Yhdysvaltain Sophia Laukli kolmanneksi.

Anne Kyllönen oli loppunousussa 28:s ja koko kiertueella 19:s.

Valmentajalta kehut Niskaselle

Naisten maajoukkueen valmennuksesta vastaava Jussi Piirainen ylisti vuolaasti Niskasen taistelua Alpe Cermisin rankassa nousussa.

– Huippuhiihto Kertulta. Kilpailu meni käsikirjoituksen mukaan tai jopa paremmin, Piirainen kehui Ylen haastattelussa.

– Kerttu tuli hyvin rinteen viimeiset jyrkät ja loppuloivan. Hän pystyi tekemään ison eron Tiril Udnes Wengiin ja pääsi yllättävän lähelle Karlssonia.

Tourille lähti kaikkiaan seitsemän suomalaista naishiihtäjää. Loppuun asti pääsivät vain Niskanen ja Kyllönen.

– Sillä tavalla kaksijakoiset tunnelmat, että aika moni joutui keskeyttämään, mutta kokonaistilanne on hyvä. Monet ovat hiihtäneet tällä kaudella hyviä tuloksia, Piirainen arvioi näkymiä kohti Planican MM-kisoja.

Piiraisen mukaan Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski ovat jo toipumassa sairastumisistaan.

– Tilanne on jo aika hyvä. Tauti näyttää menevän nopeasti ohi, Piirainen kertoi.

Kläbo miesten kisan voittoon

Johannes Hösflot Kläbo voitti maastohiihdon Tour de Skissä miesten kilpailun. Kläbo voitti kilpasarjan kuusi ensimmäistä osuutta ja sijoittui kiertueen päättäneessä Alpe Cermisin loppunousussa kuudenneksi sunnuntaina.

Simen Hegstad Krüger voitti Tourin viimeisen kilpailun ja nousi kokonaiskilpailussa toiseksi. Hans Christer Holund varmisti Tourilla Norjalle kolmoisvoiton.

Perttu Hyvärinen oli viimeisellä etapilla 25:s ja lopputuloksissa 18:s. Markus Vuorela sinnitteli kiertueen viimeisessä kilpailussa sijalle 42 ja oli lopputuloksissa 33:s.

– Alku oli tänään vaikea, mutta nousu meni tosi hyvin, Hyvärinen arvioi päätöspäivää Ylen haastattelussa.

– Oli hieno tunne, kun loppunousussa näki edellä väsyneitä selkiä pystyi napsimaan niitä.

Hyvärinen nousi kilpailun viimeisellä 800 metrillä kahdeksan sijaa.

Vapaan hiihtotavan kymppi oli Vuorelalle vaikea.

– En päässyt jyrkässä kuokkapätkässä mihinkään, Vuorela kertoi hiihdostaan.

– Siinä ehti miettiä paljonkin, esimerkiksi lajivalintaa. Että voisi tehdä jotain muuta.

Vuorela sairasteli joulukuussa, eikä päässyt Tourille parhaassa vireessään.

– OK lähtökohtiin nähden. Ei täysfloppi, mutta perussuorittamista, Vuorela arvosteli kokonaisuutta.

Lisätty miesten kisan tulokset kello 15.27. Lisätty Perttu Hyvärisen ja Lauri Vuorelan kommentit kello 15.51.