Brittitiedustelu: Venäjä tuskin piirittää Bahmutia vielä lähiaikoina

Brittitiedustelu: Venäjä tuskin piirittää Bahmutia vielä lähiaikoina

Taistelut ovat keskittyneet viime aikoina etenkin Bahmutiin Donetskin alueelle.

Taistelut ovat keskittyneet viime aikoina etenkin Bahmutiin Donetskin alueelle.

Kuva: GEORGE IVANCHENKO

Itä-Ukrainassa Bahmutin kaupunkiin kohdistuvasta lisääntyneestä paineesta huolimatta Venäjä ei todennäköisesti ole piirittämässä kaupunkia vielä lähiaikoina, Britannian puolustusministeriö arvioi tiedustelukatsauksessaan tiistaina.

Katsauksen mukaan Ukrainan joukot pitävät Bahmutin ympärillä yllä vakaita puolustuslinjoja ja valvovat kaupungin huoltoreittejä.

Viime päivien aikana venäläisjoukot ovat edenneet Bahmutin lähellä sijaitsevaan Soledarin pikkukaupunkiin. Brittitiedustelun mukaan venäläisjoukot ovat todennäköisesti saaneet kaupungin suurimmaksi osaksi hallintaansa.

Myös Venäjän tukemien Donetskin alueen separatistien johtaja Denis Pushilin sanoi tiistaina, että Venäjän joukot ovat hyvin lähellä kaupungin ”vapauttamista”. Hänen mukaansa siitä on maksettu korkea hinta ja Ukrainan joukot tekevät alueella yhä vastarintaa.

Osa taisteluista on keskittynyt alueen hylättyjen suolakaivosten sisäänkäynneille. Brittikatsauksen mukaan kumpikin osapuoli todennäköisesti pelkää vihollisen käyttävän alueella risteileviä jopa 200 kilometrien mittaisia kaivostunneleita päästäkseen vihollisen selustaan. BBC:n mukaan kymmenien metrien syvyisissä tunneleissa olisi mahdollista kulkea jopa panssarivaunuilla.

Zelenskyi kiitti Bahmutin ja Soledarin puolustajia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi maanantai-iltana ukrainalaisjoukkojen puolustautuvan uusilta, entistä voimakkaammilta Venäjän hyökkäyksiltä Soledarissa.

Zelenskyi kiitti Bahmutin ja Soledarin puolustajia päivittäisessä puheessaan.

– Kiitos sotilaidemme kestävyyden Soledarissa, olemme voittaneet lisää aikaa ja säästäneet Ukrainan joukkoja, Zelenskyi sanoi.

Venäjän joukot ovat yrittäneet saada Donetskin alueella maan itäosassa sijaitsevaa Bahmutia haltuunsa jo kuukausien ajan, ja kaupunki on ollut pitkään sodan kiihkeimpien taisteluiden keskipisteenä. Soledar sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Bahmutista. Zelenskyin mukaan seutu on tuhoutunut täysin taisteluissa ja sen maaperä on venäläishyökkääjien ruumiiden peittämää.

Ukrainan asevoimat kertoi aiemmin maanantaina torjuneensa venäläishyökkäyksen Soledarissa mutta lisäsi taisteluiden jatkuvan.

– Tällä hetkellä vihollinen on ottanut käyttöön suuren määrän hyökkäysyksiköitä, jotka koostuvat (venäläisen palkkasotilasyhtiö) Wagner-ryhmän parhaista reserveistä. He kirjaimellisesti kävelevät kuolleiden sotilaidensa päällä, kuvaili Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar tilannetta viestipalvelu Telegramissa.

Donetsk kuuluu Ukrainan alueisiin, joita Venäjä on laittomasti liittänyt itseensä valeäänestysten verukkeella.

Muokattu kello 21.16: Lisätty Britannian puolustusministeriön arvioita tilanteesta. 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *