Miten Kuussa voi suunnistaa, kun kiintopisteet, horisontti ja gps puuttuvat?

Miten Kuussa voi suunnistaa, kun kiintopisteet, horisontti ja gps puuttuvat?

Kuinka suunnistaa Kuun pinnalla? Maan pinnalla liikkumista helpottava satelliitteihin perustuva gps-paikannussysteemi ei toimi Kuussa. Tähän on kehitteillä ratkaisu.

Kuun pinnalla on vaikea hahmottaa etäisyyksiä ja kaukana olevien kohteiden kokoa. Tähän vaikuttaa muun muassa se, että Kuun kaasukehä on paljon Maan vastaavaa ohuempi ja horisontista puuttuu perspektiivi. Myöskään puut tai rakennukset eivät Kuussa auta navigoinnissa.

Lisäksi Kuussa ei ole kaasukehää, joka siivilöisi valoa. Siksi auringon kirkkaat säteet vääristävät astronautin näkökenttää ja syvyysnäköä. On todellinen haaste kierrellä laajalla kartoittamattomalla kuuperällä.

Nasan tutkimusinsinööri Alvin Yew kehittää teköälystä ratkaisua ongelmaan. Hän työskentelee Goddardin avaruuskeskuksessa Greenbeltissä.

Yewin tekoälyteknologia ohjeistaisi Kuun löytöretkeiljöitä skannaamalla horisontissa olevia merkittäviä maamerkkejä. Tekoäly olisi opetettu vertaamaan niitä dataan, jota Nasan Lunar Reconnaissance Orbiter -satelliitti on kerännyt.

Uusi tekoälyjärjestelmä pystyisi navigoimaan maamerkkien, kuten lohkareiden, harjujen ja jopa kraattereiden avulla. Ihmiselle niiden tarkan etäisyyden arvioiminen on vaikeaa. Tekoälyn tekemiä mittauksia voisi verrata astronauttien ja kuumönkijöiden jo ottamiin valokuviin, samoin kuin gps-paikannus vertaa tietoja maapallolla.

Tulevien Kuussa kävelijöiden lisäksi uusi tekoälypohjainen suunnistusteknologia auttaisi tulevaisuudessa myös autonomisia robotteja, Yew kommentoi Popular Science -julkaisun mukaan.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *