Ilmavoimat: Suomen uuden hävittäjäkaluston tyyppitunnus ei noudata perinteitä – komentaja

Ilmavoimat: Suomen uuden hävittäjäkaluston tyyppitunnus ei noudata perinteitä – komentaja

Suomen tulevan Lockheed Martin F-35A Lightning II -kaluston tyyppitunnus on JF, kertoo Ilmavoimat.

Merkintä on johdettu englanninkielen sanoista Joint Fighter, jolla korostetaan koneen lisäarvoa ja merkitystä kaikkien puolustushaarojen suorituskyvylle.

Merkintä poikkeaa Ilmavoimien aiemmasta perinteestä, jonka mukaan tyyppitunnus on johdettu koneen nimessä esiintyneistä kirjaimista. Esimerkiksi Hornet-kaluston tunnus on HN, Hawk-kaluston HW ja aiemmista hävittäjäkoneista Draken-kaluston DK, MiG-kaluston MG ja Gnat-kaluston GN.

”Joulukuussa 2021 saimme päätöksen seuraavasta hävittäjästä. Pitkän harkinnan jälkeen nimesimme tyyppitunnukseksi JF, Joint Fighter, ja kaluston numerointi alkaa 501:stä (JF-501). Lightning II ei ole yleisessä käytössä, vaan kaikki puhuvat F-35:stä. Aikanaan Yhdysvalloissa kilpailtiin puolustushaaroille yhteisesti tulevasta hävittäjästä ja silloin kilpailu nimettiin Joint Strike Fighter -projektiksi – JSF”, Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen kertoo tiedotteessa.

”Tämä on vielä nykyään useammin käytössä kuin Lightning. F-35 tuo koko puolustusjärjestelmälle merkittävää suorituskykyä, jolloin on luontevaa nimetä kone puolustusvoimien yhteiseksi hävittäjäksi – JF”, Keränen jatkaa.

Kalusto numeroidaan konekohtaisesti alkaen tunnuksesta JF-501 ja päättyen tunnukseen JF-564.

Hävittäjälentolaivueiden 11 ja 31 perinteitä kunnioitetaan merkitsemällä laivuetunnukset Visentti ja Ilves koneyksilöiden JF-511 ja JF-531 sivuvakaajien ulkopintoihin.

Merkinnät ovat matalaherätteisiä eli esimerkiksi kansallisuustunnuksen sinivalkoisen merkkikuvion värejä häivytetään. Merkintöjen lopullinen koko ja tarkat sijainnit määräytyvät maalauskaavioiden yksityiskohtaisessa suunnittelussa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *