Tässä ovat Suomen yleisimmät haittaohjelmat – pelätty pankkirosvo iskee yhä

Tässä ovat Suomen yleisimmät haittaohjelmat – pelätty pankkirosvo iskee yhä

Tietoturvayhtiö Check Point Software on julkaissut listan Suomen yleisimmistä haittaohjelmista joulukuussa. Ykkössijaa pitää tuttu Emotet, mutta heinäkuussa yleisin Ramnit on pudonnut listalta kokonaan.

Maailmalla kärkeen on noussut kehittynyt troijalainen Qbot, joka varastaa pankkitunnuksien lisäksi näppäinpainalluksia. Haitake ohitti Emotetin maailman yleisimpänä haittaohjelmana, mutta Suomessa pankkitroijalainen Emotet on edelleen yleisin.

Maailman yleisimpien haittaohjelmien listalle ovat palanneet lohkoketjua hyödyntävä troijalainen bottiverkko Glupteba sekä Android-haittaohjelma Hiddad. Glupteba-tartunta voi johtaa kiristysohjelman latautumiseen, tietovarkauksiin tai kryptolouhintaan uhrin koneella. Hiddad on mainoshaittaohjelma, joka paketoi normaalit sovellukset uudelleen ja julkaisee ne sovelluskaupassa.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat

  1. Emotet – Pankkitroijalainen, jota käytetään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Tarttuu sähköpostiliitteiden ja -linkkien kautta ja pystyy välttämään virustutkia.
  2. Remcos – Etäkäyttötroijalainen, joka leviää roskapostiliitteinä olevien Microsoft Office -dokumenttien kautta. Käynnistää haittaohjelmia ja ohittaa käyttäjätilien valvonnan.
  3. Qbot – Pankkitunnuksia varastava ja näppäinpainalluksia tallentava troijalainen, joka leviää roskapostin kautta.
  4. XMRig – Louhii monero-kryptovaluuttaa uhrien tietokoneilla. Avoimen koodin ohjelmisto, jonka hakkerit integroivat haittaohjelmiin.
  5. Nanocore – Windows-järjestelmään iskevä etäkäyttöön tarkoitettu troijalainen.
  6. GhOst – Takaovi Windowsiin, jonka kautta hakkeri voi etähallita tartunnan saanutta konetta.
  7. Amadey – Tietoja varastava ja haittaohjelmia jakeleva troijalainen botti.
  8. Formbook – Useilla tavoilla tiedonkeruuta tekevä Windows-haittaohjelma.

Sijat 9 – 11 jakavat Scrinject, Cuba ja Hiddad, joiden esiintyvyys Suomessa oli yhtä yleistä.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *