Poliisi murskasi rikollisten rakastaman kryptoyhtiön – käsitteli huume- ja lunnasrahaa

Poliisi murskasi rikollisten rakastaman kryptoyhtiön – käsitteli huume- ja lunnasrahaa

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat pidättäneet kryptovaluuttojen kauppapaikka Bitzlaton perustajan Miamissa Floridassa. Liittovaltion syyttäjien mukaan Bitzlato on käsitellyt yli 700 miljoonaa dollaria erityisesti Venäjään kytkeytyvien rikollisten rahaa, joka on ollut peräisin kiristyshyökkäyksistä ja huumekaupasta.

Ars Technica kirjoittaa, että pidätetty 40-vuotias venäläismies asui normaalisti Kiinassa. Syyttäjien mukaan Bitzlato käsitteli miehen vahtivuorolla noin 4,58 miljardin dollarin arvosta rahaa, josta merkittävällä osalla oli rikollinen alkuperä.

Operaation taustalla on Yhdysvaltojen oikeusministeriö sekä valtiovarainministeriön talousrikososasto FinCEN, joka keskittyy rahanpesun, terrorismin rahoittamisen ja muiden talousrikosten ehkäisyyn. Talousrikososaston toiminnan ytimessä on Venäjä-pakotteiden valvominen, johon kuuluu myös maahan kytköksissä olevien kiristysryhmien toiminnan estäminen.

Syyttäjät sanovat Bitzlaton tehneen yhteistyötä maailman pahamaineisimpien kiristysryhmien kanssa. Näihin kuuluu Colonial Pipeline -iskuista tunnettu DarkSide, sairaaloihin hyökännyt Phobos sekä Venäjälle uskollisuutta vannonut Conti.

LUE MYÖS:

Bitzlaton sanotaan myös työskennelleen pakotteiden kohteeksi joutuneen kryptoalusta Chatexin ja Hydra Market -kauppapaikan kanssa. Hydran kautta myytiin huumeita, varastettuja maksutietoja ja muita rikolliseen toimintaan liittyviä palveluita ja tavaroita yli viiden miljardin dollarin edestä. Poliisi sulki alustan viime vuoden keväällä.

FBI-agentti Ryan Rogers sanoo oikeusasiakirjan mukaan, että merkittävä osa Hydraan lähetetystä kryptovaluutasta kulki suoraan Bitzlaton lompakoista.

”Hydran ostajat rahoittivat laittomat ostoksensa rutiininomaisesti Bitzlaton ylläpitämiltä kryptolompakoilta ja laittomien tuotteiden sekä palveluiden myyjät lähettivät varansa Bitzlatossa oleville tileille”, Rogers kuvailee.

Myös poliisijärjestö Europol on työskennellyt Bitzlaton alas ajamiseksi yhdessä Ranskan, Espanjan, Portugalin ja Kyproksen poliisin kanssa.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *