Gmailin luoja: hittitekoäly voi tuhota Googlen rahasammon kahdessa vuodessa

Gmailin luoja: hittitekoäly voi tuhota Googlen rahasammon kahdessa vuodessa

Gmail-sähköpostin luoja Paul Buchheit uskoo, että tekoälyjen nopea kehitys saattaa syrjäyttää Googlen hakukonesivun ”vuodessa tai kahdessa”.

Buccheitin mukaan vaikka Google saisikin OpenAI:n tekoälybotti ChatGPT:n kehityksessä kiinni, se ei voisi hyödyntää omaa tekoälyään ilman, että tuhoaisi liiketoimintansa tuottavinta osaa: hakutulossivua.

Buchheit spekuloi asiasta Twitterissä pian ChatGPT:n julkaisemisen jälkeen.

Buccheit avaa ajatuksiaan tarkemmin näin: selaimen osoite- ja hakupalkissa tulee asumaan tekoäly, joka tulee automaattisesti täydentämään käyttäjän ajatuksen tai kysymyksen, ja pystyy tietysti myös linkkaamaan relevanteille nettisivuille tai palveluihin. Tämän jälkeen perinteiselle hakutulossivulle ei ole enää tarvetta.

Googlen perinteinen hakukone tulee olemaan tälle tekoälylle vain taustamoottori, joka kerää sille relevanttia informaatiota ja linkkejä. Käytännössä tämä tulee tuntumaan siltä, kuin käyttäjä antaisi jonkun ammattilaisen tehdä Google-haut puolestaan – mutta parhaan vastauksen saa välittömästi.

Buchheit huomauttaa, että Internetiä edeltävällä ajalla esimerkiksi puhelinluetteloiden yritystietoja sisältävät keltaiset sivut olivat aikoinaan elinvoimainen bisnes, jonka Google tuhosi: kaikki vain lakkasivat käyttämästä puhelinluetteloita, koska Googlesta tuli niin hyvä. Nyt web-hakukoneille voi käydä nopeasti samalla tavalla.

Buccheit täydensi Twitter-ketjuaan tiistaina 31. tammikuuta kommentoimalla New York Timesin uutista, jonka mukaan Google on julistanut ”punaisen hätätilan” ja kehittää parhaillaan kahtakymmentä eri tekoälypohjaista tuotetta. Vuotaneiden tietojen mukaan Google aikoo myös esitellä tekoälyä hyödyntävän version hakukoneestaan vielä tämän vuoden aikana, vaikka asiasta ei olekaan vielä julkisesti ilmoitettu.

Buccheit oli Googlen 23. työntekijä. Hänet tunnetaan paitsi Gmailin, myös AdSense-mainosalustan kehittäjänä. Hän lähti Googlelta vuonna 2006 ja toimii nykyään enkelisijoittajana.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *