Hittipelin pomo kritisoi Venäjän hyökkäyssotaa – joutui KGB:n terroristilistalle

Hittipelin pomo kritisoi Venäjän hyökkäyssotaa – joutui KGB:n terroristilistalle

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan liki vuosi sitten, maailma tuomitsi hyökkäystoimet liki yksimielisesti. Yritykset katsoivat parhaaksi puhua kieltä mitä valtio kuin valtio ymmärtää, ja lähtivät lopettamaan toimintaansa Venäjän alueella.

Yksi näistä tahoista oli Wargaming, yksi maailman suurimmista sotapelien kehittäjistä. Sen tallissa on lukuisia erittäin suosittuja verkkosotapelejä, kuten World of Tanks, World of Warships sekä World of Warplanes.

Wargaming vetäytyi Venäjän lisäksi myös Valko-Venäjältä. Tämä oli sille varmasti raskas päätös, sillä Wargaming on Valko-Venäjällä vuonna 1998 perustettu yhtiö, missä se on toiminut perustamisestaan saakka.

Koska Wargaming on miljardiluokassa liikkuva pelistudio, sen menettäminen on ollut Valko-Venäjälle raskas pala. Vielä katkerampaa on varmasti ollut se, että Wargaming ei ole pitänyt suhtautumistaan Venäjän hyökkäyssotaan mitenkään vakan alla, vaan se on ollut kriittinen Venäjän toimia kohtaan niin yksilöinä kuin yhtiönäkin.

Hyvä esimerkki tästä on se, että siinä missä Wargaming oli valmis lakkauttamaan toimintansa kotikaupungissaan Minskissä, se ilmoitti samalla ohjaavansa merkittävissä määrin resurssejaan sen ukrainalaiseen studioonsa Kiovassa.

On oletettavaa, että juuri tämänkaltaisen poliittisen aktivismin vuoksi Valko-Venäjän tiedustelupalvelu KGB katsoi parhaaksi lisätä Wargamingin liiketoiminnan kehityksen johtajan Nikolai Katselapovin terroristilistalle.

PC Gamerin mukaan KGB syyttää Katselapovia terroristitoimien rahoittamisesta, mutta ei tarjoa syytteilleen todistusaineistoa. Valkovenäläinen uutispalvelu Nasha Niva arvelee, että Valko-Venäjän hallituksen johtoportaalla on lopulta mennyt kuppi nurin: Wargamingin vetäytyminen itsessään on ollut kova tikki, mutta se, että Katselapov on jossain vaiheessa myös lahjoittanut rahaa Valko-Venäjän poliittiselle oppositiolle on ollut hallituksen ylpeydelle liikaa.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *