Sijoitusgurun oikea käsi ja Tohtori Tuho samaa mieltä: ”Kieltäkää kryptovaluutat”

Sijoitusgurun oikea käsi ja Tohtori Tuho samaa mieltä: ”Kieltäkää kryptovaluutat”

Kryptovaluutat tulisi Yhdysvalloissa kieltää lailla, vetoaa Wall Street Journalin mielipidekirjoituksessa sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn varapuheenjohtaja ja Warren Buffettin oikeana kätenä tunnettu Charlie Munger.

Hänen mukaansa ”tämä villi kapitalismi” muistuttaa Mark Twainin suuhun usein liitettyä huomautusta, jonka mukaan ”kaivos on kuoppa maassa, jonka päällä on valehtelija”.

Monet yksityiset yritykset ovat viime vuosina pistäneet liikkeelle tuhansia uusia kryptovaluuttoja, joista on tullut julkisesti vaihdettavia ilman minkäänlaista viranomaisten arviointia tai hyväksyntää, Munger kirjoittaa.

Munger nostaa myös esiin, kuinka tietyissä tapauksissa valtavia määriä tiettyä kryptovaluuttaa on myyty lähes ilmaiseksi sitä markkinoivalle taholle, joka sittemmin myy sitä eteenpäin huomattavasti kalliimmalla yksityissijoittajille, jotka eivät ymmärrä heikkoa asemaansa kaupassa.

Mungerin mukaan kyse on ”viheliäisestä ylilyönnistä”, joka on jatkunut sääntelyn puutteellisuuden takia.

”Kryptovaluutta ei ole valuutta, eikä hyödyke, eikä arvopaperi. Se on uhkapelisopimus, jossa etu on lähes sataprosenttisesti talon puolella”, Munger kirjoittaa.

Mungerin mukaan Yhdysvaltojen tulisi säännellä kryptovaluuttoja liittovaltion tasolla, ei pelkästään osavaltioissa, sillä niissä uhkapelien säätely tapahtuu lähinnä sellaisissa, jotka ”kilpailevat laiskuudesta”.

Munger viittaa kahteen ennakkotapaukseen. Ensimmäinen on Kiinan hallitus, joka hiljattain kielsi kryptovaluutat laissa, sillä se ”viisaasti päätteli, että niistä on enemmän harmia kuin hyötyä”.

Toisena ennakkotapauksena Munger nostaa esiin 1700-luvun alun taantumaan ajautuneen Englannin. Maassa kiellettiin julkinen kaupankäynti uusilla osakkeilla noin sadaksi vuodeksi. Näiden sadan vuoden aikana syntyi muun muassa ”lupaava pieni valtio nimeltään Yhdysvallat”, Munger kirjoittaa.

”Mitä Yhdysvaltojen tulisi tehdä sen jälkeen kun kryptovaluutat on kielletty? Kiittää Kiinan kommunistista johtajaa hänen erinomaisesta esimerkistään arkijärjen vastakohdassa (uncommon sense).”

Mungerin kirjoitusta ylistää sosiaalisessa mediassa ”Tohtori Tuhona” tunnettu yhdysvaltalainen taloustieteilijä Nouriel Roubini.

”Kieltäkää kokonaan tämä kryptohuijaus”, Roubini julistaa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *