Maanjäristys tapahtui Turkin kaakkoisosissa, lähellä Syyrian rajaa.
Kuva: DENIZ TEKIN
Turkin ja Syyrian maanjäristysten uhriluku on noussut jo yli 3 000:n. Turkissa kuolleita on vajaat 1 800 ja Syyriassa liki 1 300.
Loukkaantuneita on kummassakin maassa tuhansittain.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut maahan seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla tulevan sunnuntain iltaan saakka.
Maanjäristys tapahtui paikallista aikaa aamuneljän jälkeen lähellä Gaziantepin kaupunkia. Järistys iski Turkille tärkeään teollisen tuotannon alueeseen Syyrian vastaisella rajalla. Järistyksen kerrottiin tuntuneen useissa muissakin maissa ja jopa Grönlannissa asti.
Aamuyöllä tapahtuneen maanjäristyksen havaitsemisesta raportoi Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS, jonka mukaan järistyksen magnitudi oli 7,8. Turkin valtion katastrofiviraston mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut 7,4.
Maanantaina iltapäivällä Turkissa mitattiin uusi maan järistys. Sen voimakkuus oli 7,5 magnitudia.
Maanjäristyksen tärinää havaittiin AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan myös Syyriassa, Libanonissa, Kyproksella ja Egyptissä. Järistys tuntui myös Israelin Tel Avivissa asti, kertoo Times of Israel.
USGS mittasi alueelta myös voimakkuudeltaan 6,7:n jälkijäristyksen, joka tapahtui noin 15 minuuttia myöhemmin.
Uhrimäärä todennäköisesti kasvaa vielä etsintä- ja pelastusoperaatioiden jatkuessa.
Järistys lähellä kahden miljoonan ihmisen kaupunkia
Maanjäristyksen keskipisteen lähellä Gaziantepin kaupungissa ja esikaupunkialueilla asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä.
Gaziantepista länteen sijaitsevan Osmaniyen maakunnan kuvernöörin mukaan maakunnassa olisi tuhoutunut 34 rakennusta.
Vuonna 1999 Turkissa koettiin 7,4 magnitudin maanjäristys, jonka seurauksena surmansa sai yli 17 000 ihmistä, joista yli tuhat Istanbulissa.
Asiantuntijat ovat varoittaneet jo pitkään siitä, että Istanbulin lähelle osuva suuri maanjäristys voisi aiheuttaa valtavaa tuhoa, sillä kaupungissa on sallittu paljon rakentamista ilman kunnon turvamääräyksiä. Nyt koettu järistys tapahtui kuitenkin kaukana läntisestä suurkaupungista.
Suomi lähettää Turkkiin asiantuntija-apua
Suomi lähettää maanjäristyksen runtelemaan Turkkiin nopealla aikataululla asiantuntija-apua, kertoo sisäministeriö. Asiantuntijat lähetetään EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.
Suomesta lähtee Turkkiin asiantuntijoita tukemaan pelastustöissä ja avustustehtävissä.
Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan asiantuntija-avun lisäksi Suomessa kartoitetaan muun avun, kuten mahdollisen materiaaliavun, lähettämistä Turkin ja Syyrian maanjäristysalueelle.
Suomalaisia ei tiedetä joutuneen järistyksen uhriksi, kertoo Suomen Ankaran-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo STT:lle.
Alueella tiedetään hänen mukaansa olevan vain muutamia Suomen kansalaisia, eikä heihin liittyen suurlähetystölle ollut tullut tietoa tai avunpyyntöjä aamupäivään mennessä.
Juttua päivitetty muun muassa uhrien määrän osalta kello 8.05, 9.41, 12.28, 13.24, 16.22, 17.07, 20.27 ja 22.02.