Maanjäristyksessä jo ainakin yli 16 000 kuollutta Turkissa ja Syyriassa

Maanjäristyksessä jo ainakin yli 16 000 kuollutta Turkissa ja Syyriassa

Turkissa ja Syyriassa maanantaisen maanjäristyksen uhrien määrä on noussut jo yli 16 000:n.

Turkissa kuolleita on noin 12 900 ja Syyriassa noin 3 100, kertovat viranomaiset ja sairaalalähteet.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että varhain maanantaiaamuna iskeneen voimakkaan maanjäristyksen uhrimäärä voi nousta jopa yli 20 000:n.

Useita tuhansia rakennuksia on sortunut monissa kaupungeissa Turkissa ja Syyriassa. Loukkaantuneita on virallisten tietojen mukaan Turkissa ainakin noin 50 000 ja Syyriassa 5 000.

Maanjäristyksen kuolonuhreille kaivettiin riveittäin hautoja Turkin Diyarbakirissa keskiviikkona.

Maanjäristyksen kuolonuhreille kaivettiin riveittäin hautoja Turkin Diyarbakirissa keskiviikkona.

Kuva: REFIK TEKIN

”Puhumme heille, mutta he eivät vastaa”

Avustustyöntekijät taistelevat aikaa vastaan yrittäessään pelastaa ihmisiä raunioista. Varmaa tietoa ei ole siitä, kuinka moni on vielä jumissa romahtaneiden talojen alla.

– Veljenpoikani, kälyni ja kälyni sisko ovat raunioissa loukussa. Emme kykene pääsemään heidän luokseen. Yritämme puhua heille, mutta he eivät vastaa. Odotamme apua, mutta 48 tuntia on jo kulunut, suri lastentarhanopettaja Semire Coban järistyksen runtelemassa Hatayn maakunnassa Turkissa.

Osaltaan selviytymismahdollisuuksia heikentää kylmä sää, kun lämpötilat ovat pudonneet pakkasen puolelle järistysalueella. Turkin Gaziantepissa lähellä maanjäristyksen keskusta pakkasta oli torstain vastaisena yönä viisi astetta.

Pelastustöitä on vaikeuttanut myös talvimyrsky, jonka seurauksena monet teistä ovat kulkukelvottomassa kunnossa. Liikenneruuhkat ovat paikoin venyneet kilometrien mittaisiksi.

WHO:n arvion mukaan jopa 23 miljoonaa ihmistä saattaa joutua kärsimään järistyksen seurauksista.

Maanantain maanjäristys oli tuhoisin Turkissa sitten vuoden 1939, jolloin 33 000 ihmistä sai surmansa Erzincanin maakunnassa maan itäosassa.

Twitter palasi toimintaan

Viestipalvelu Twitterin toiminta palautui torstaina pikku hiljaa ennalleen sen jälkeen kun palveluun ei ollut päässyt tuntikausiin turkkilaisista mobiiliverkoissa.

Turkin viranomaiset kertoivat keskustelleensa Twitterin johdon kanssa. Infrastruktuurista vastaava apulaisministeri Omer Fatih Sayan kirjoitti, juurikin Twitterissä, että hallitus odotti palvelulta parempaa yhteistyötä ”disinformaatin vastaisessa taistelussa”.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *