Maan kokoinen planeetta löytyi 31 valovuoden päästä – sijaitsee tärkeällä

Maan kokoinen planeetta löytyi 31 valovuoden päästä – sijaitsee tärkeällä

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt uuden eksoplaneetan, joka kiertää punaista kääpiötähteä elinkelpoisella vyöhykkeellä 31 valovuoden päässä Maasta. Wolf 1069 b on havaintojen perusteella mahdollisesti kiviplaneetta.

Tähän mennessä tähtitieteilijät ovat löytäneet yhteensä yli 5 000 eksoplaneettaa, joista alle 200 on kiviplaneettoja, kirjoittaa Space.com-uutissivusto. Listan uusin lisäys kiinnostaa tutkijoita, koska se on kooltaan vain hieman Maata suurempi.

Planeetan kiertoaika punaisen kääpiön ympäri on 15,6 päivää eli se kiertää tähteä 15 kertaa lähempänä kuin Maa kiertää Aurinkoa. Punainen kääpiö on paljon Aurinkoa pienempi, joten planeetan lämpötilat vaihtelevat –95,15 ja 12,85 celsiusasteen välillä.

Tähden vetovoima on lukinnut planeetan paikalleen niin, ettei se pääse pyörimään akselinsa ympäri. Tutkijat toivovat, että planeetan valoisalla pallonpuoliskolla olisi elinkelpoiset olosuhteet.

Havainnot tehtiin Calar Alto -observatoriossa Espanjassa. Planeetta löydettiin seuraamalla tähden radiaalinopeuutta eli planeetan painovoiman aiheuttamia pieniä heilautuksia tähden sijainnissa.

Wolf 1069 b sijaitsee 31 valovuoden päässä Maasta. Se on kuudenneksi lähin eksoplaneetta, jonka massa on Maan massan luokkaa ja joka kiertää tähteä elinkelpoisella vyöhykkeellä.

Tutkijat jatkavat löydetyn planeetan parissa, mutta tarkempia kaasukehän mittauksia ei nykytekniikalla vielä toteuteta. Tutkimuksesta vastaava Diana Kossakowski arvioi, että tarkempia havaintoja joudutaan odottamaan ainakin kymmenen vuotta.

Tutkimus julkaistiin Astronomy&Astrophysics-julkaisusarjassa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *