Stoltenberg: Ukraina käyttää enemmän ampumatarvikkeita kuin Nato pystyy niitä tuottamaa – Venäjä hyökkää Donbassissa ja vahvistaa puolustuslinjoja muualla rintamalla

Stoltenberg: Ukraina käyttää enemmän ampumatarvikkeita kuin Nato pystyy niitä tuottamaa – Venäjä hyökkää Donbassissa ja vahvistaa puolustuslinjoja muualla rintamalla

Kuvassa ukrainalaisia sotilaita tutkimassa raketti-iskun jälkiä Kramatorskissa.

Kuvassa ukrainalaisia sotilaita tutkimassa raketti-iskun jälkiä Kramatorskissa.

Kuva: SERGEY SHESTAK

Sotilasliitto Naton täytyy lisätä ampumatarvikkeiden tuotantoa, koska Ukrainan käyttöaste ylittää reilusti Naton nykyisen tuotantokyvyn ja tyhjentää varastoja, sanoi liiton pääsihteeri Jens Stoltenberg maanantaina.

– Ukrainan sodassa käytetään valtavia määriä ampumatarvikkeita, ja tämä tyhjentää liittolaisten varastoja, Stoltenberg sanoi.

Hän lisäsi, että Ukraina käyttää ampumatarvikkeita tällä haavaa monta kertaa enemmän kuin Naton nykyinen tuotanto on.

– Tämä asettaa puolustusteollisuutemme paineen alaiseksi, Stoltenberg sanoi.

Pääsihteeri myönsi, että Natolla on ”ongelma”, koska nykyisin suurikaliiperisten aseiden odotusaika on pidentynyt 12 kuukaudesta 28:aan.

Stoltenberg kuitenkin sanoi olevansa luottavainen, että tähän mennessä tehtyjen toimenpiteiden ansiosta Naton jäsenmaat ovat ”tiellä, joka tekee meille mahdolliseksi sekä jatkaa Ukrainan tukemista että myös täydentää omia varastojamme”.

Ukrainan läntiset tukijat kokoontuvat tiistaina keskustelemaan Ukrainan asepyynnöistä.

Venäjä vahvistaa rintamalinjoja myös Zaporizhzhjassa ja Luhanskissa

Vaikka Venäjän joukkojen hyökkäyksien painopiste onkin tällä hetkellä Donbassissa Ukrainan itäosassa, se jatkaa edelleen rintamalinjojen vahvistamista myös Zaporizhzhjassa ja Luhanskissa, kertoi Britannian puolustusministeriö maanantaina päivittäisessä tiedusteluraportissaan viitaten avoimien lähteiden kuvamateriaaliin.

Mikäli Ukrainan joukot onnistuisivat murtautumaan läpi rintamasta Zaporizhzhjassa, vaikeutuisi Rostovin ja Krimin maayhteyden käyttö. Ukrainan menestys Luhanskissa taas veisi pohjaa yhdeltä Venäjän keskeiseltä sotatavoitteelta, eli Donbassin alueen ”vapauttamiselta”.

Se, mihin näistä uhista tulisi keskittyä, on todennäköisesti yksi Venäjän operationaalisen suunnittelun suurimmista ongelmista, puolustusministeriö uskoo.

Venäjän etulinjan mitta Ukrainassa on noin 1 288 kilometriä.

Venäjä sanoo edenneensä ”keskisen sotilaspiirin alueella”

Venäjän joukot ovat edenneet neljän päivän aikana kaksi kilometriä, väitti venäläinen uutistoimisto Interfax maanantaina vedoten Venäjän puolustusministeriön tietoihin.

– Venäläissotilaat mursivat vihollisen vastarinnan ja etenivät useita kilometrejä syvälle läpi puolustuksen. Vihollinen kuitenkin miinoittaa alueita aktiivisesti vetäytyessään, joten sekä kaluston että henkilöstön eteneminen vaikeutuu, kertoi puolustusministeriön lähde Interfaxille.

Puolustusministeriön mukaan eteneminen tapahtui ”keskisen sotilaspiirin alueella”, mutta sen tarkemmin aluetta ei määritelty. Puolustusministeriön mukaan Ukrainan asemia ja panssariajoneuvoja on myös onnistuttu tulittamaan tankeilla, joiden tulenjohto hoidetaan miehittämättömillä ilma-aluksilla.

Venäläisjoukkojen mahdollista etenemistä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista läheistä.

Juttua päivitetty Naton Jens Stoltenbergin kommenteilla kello 17.49.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *