Applen on jo hyvän aikaa ennustettu esittelevän jonkinlaiset virtuaalitodellisuutta ja lisättyä todellisuutta yhdistelevät lasit, elikkäs silmikon, ja samalla kyseessä on yhtiölle tyystin uusi alue kartoitettavaksi. Esittely ei enää ole kaukana, mutta se siirtyy huhtikuulta kesäkuulle, raportoi Apple-asioista perinteisesti hyvin perillä oleva Bloombergin toimittaja Mark Gurman.
Yhtö ei tietenkään virallisesti ole mitään vahvistanut, mutta Gurmanin lähteiden mukaan uudet lasit oli alun perin määrä esitellä suurelle yleisölle huhtikuussa. Sekä laitteistossa että ohjelmistossa on kuitenkin ollut sen verran viilattavaa, että esittelyä on nyt lykätty kesäkuulle, Applen vuosittaiseen WWDC-kehittäjäkonferenssiin.
Lasit ovat tehneet tuloaan jo pitkään, kirjoittaa Gurman. Kehitystyötä on tehty vuodesta 2015, ja jossain vaiheessa julkistusta kaavailtiin kesäkuulle 2022. Sitten esittely siirtyi tammikuulle 2023, seuraavaksi huhtikuulle, ja nyt siis tähdätään kesäkuuhun 2023.
WWDC-konferenssissa perinteisesti esitellään sovelluskehittäjille uudet käyttöjärjestelmät ja työkalut, jotta nämä voivat kehittää sovelluksiaan ennen myöhemmin samana vuonna tapahtuvia virallisia julkaisuja. Vastaavasti myös vr-lasien myynnin odotetaan alkavan vasta syksyllä.
Lasit ovat Applelle uusi tuoteryhmä, jolla yhtiö eittämättä hakee lisää myyntiä. Gurmanin mukaan laitteiston hinnaksi kuitenkin kaavaillaan noin 3000 dollaria, joten mistään suuren yleisön massahitistä ei missään tapauksessa ole kyse. Yhtiön sisällä onkin kuulunut huolta myös siitä, että Apple on suuntaamassa uusille markkinoille ilman todellista markkinoiden mullistajaa. Toiset taas arvelevat uutuuden toimivan Apple Watchin tavoin tienraivaajana myöhempiä menestystuotteita varten.
Laitteiston kerrotaan perustuvan Applen omaan M2-järjestelmäpiiriin, kahteen 4k-tarkkuuden vr-näyttöön sekä monimutkaiseen kamerajärjestelmään, joka tarjoaa lisätyn todellisuuden näkymät. Järjestelmän pohjana on sisäisesti xrOS:ksi kutsuttu käyttöjärjestelmä, joka tarjoaa 3d-näkymän iPhone-tyyppiseen käyttöliittymään sovelluksineen ja virtuaalisine videopalaveriratkaisuineen.
Viilaamista on riittänyt sekä käyttöliittymässä että esimerkiksi käsien ja silmien liikkeiden tunnistuksen kanssa. Lisäksi kehityksessä on jouduttu tasapainoilemaan suorituskyvyn ja akkukeston välillä, Gurman kertoo.