Helsingin Sanomien toimittajille tai Wille Rydmanille ei syytteitä

Helsingin Sanomien toimittajille tai Wille Rydmanille ei syytteitä

Helsingin Sanomien toimittajia vastaan ei nosteta syytteitä jutusta, joka käsitteli nykyisen elinkeinoministerin Wille Rydmanin (ps.) toimintaa. Kyse oli kesäkuussa 2022 julkaistusta jutusta, jossa useat nuoret naiset kertoivat Rydmanin ahdistavasta käytöksestä.

Poliisi epäili HS:n toimittajia kunnianloukkauksesta, törkeästä kunnianloukkauksesta, törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja päätoimittajarikkomuksesta. Syyttäjä kuitenkin päätti jättää syytteet nostamatta.

Syyttäjän mukaan kyseisessä tapauksessa sananvapauteen ja lehdistön julkaisuvapauteen liittyvät seikat olivat yksityiselämän suojaa painavampia.

– Asiassa ei ole ollut kyse ainoastaan lukijakunnan uteliaisuuden tyydyttämisestä tai lukijakunnan viihdyttämisestä. Artikkelin aiheena olevaa poliittisen aseman käyttämistä on pidettävä yleiseltä kannalta merkittävänä asiana, syyttäjä toteaa perjantaina antamassaan päätöksessä.

HS:n silloista vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä epäiltiin päätoimittajarikkomuksesta. Syyte asiassa jätettiin niin ikään nostamatta.

– Koska toimittajat eivät arviomme mukaan ole syyllistyneet epäiltyihin rikoksiin artikkelin julkaisuun liittyen, asiassa ei ole todennäköisiä syitä myöskään sen tueksi, että Niemi olisi tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyönyt toimitustyön johtamis- ja valvontavelvollisuutensa artikkelin suhteen, syyttäjä toteaa.

Rydman yllättyi

Rydmanin mukaan HS:n artikkelissa on esitetty valheellisia väitteitä ja vihjauksia sekä tietoja, jotka kuuluvat hänen yksityiselämäänsä. Rydman kirjoitti perjantaina X:ssä pitävänsä yllättävänä syyttäjän päätöstä jättää syytteet nostamatta. Hän kertoi tutustuvansa päätöksiin ajan kanssa.

– Syyttäjä vaikuttaisi perustavan ratkaisunsa sille, että kyse olisi ollut arvostelusta, joka on kohdistunut toimintaan politiikassa. Tulkinta ei perustu tosiasioihin. HS julkaisi nimenomaisesti yksityiselämään kohdistuvia väitteitä, jotka olivat sekä politiikkaan liittymättömiä, valheellisia että syvästi loukkaavia, Rydman kirjoitti.

HS:n toimittajien lisäksi poliisi epäili lehdelle haastattelun antaneita naisia törkeästä kunnianloukkauksesta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Myöskään he eivät saaneet syytettä.

Ei halventamista

Esitutkinnassa myös Rydmania epäiltiin rikoksista. Kyse oli muun muassa Rydmanin kirjasta Salaisuus, jota ei ollut sekä hänen blogi- ja Facebook-kirjoituksistaan. Ne käsittelivät HS:n hänestä julkaisemaa juttua ja lehdelle haastattelun antaneita naisia.

Poliisi epäili Rydmania törkeästä kunnianloukkauksesta, törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja kahdesta salassapitorikoksesta.

Epäiltyjen rikosten asianomistajana oli hänen entinen seurustelukumppaninsa. Toisen salassapitorikoksen asianomistaja on salattu syyttäjän päätöksestä. Syyttäjä ei nostanut syytettä kummankaan asianomistajan asiassa.

Syyttäjä arvioi päätöksessään muun muassa Rydmanin väitettä, jonka mukaan ex-kumppanin toiminnassa olisi ollut kostomotiivi.

– Sanavalinta olisi voinut olla maltillisempi, mutta arviomme mukaan kysymys ei tässä tapauksessa ole ollut rangaistavasta halventamistarkoituksessa esitetystä kommentista.

Päättyneen parisuhteen käsittelyä ei syyttäjän mukaan voitu Rydmanin puolelta pitää oikeudettomana, sillä myös toinen osapuoli oli puhunut siitä julkisuudessa.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n suurin omistaja.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *