Kuluttajariitalautakunta: Sähköyhtiöt jättäneet noudattamatta suosituksia

Kuluttajariitalautakunta: Sähköyhtiöt jättäneet noudattamatta suosituksia

Kuluttajariitalautakunta on antanut viime kuukausina useita ratkaisuja määräaikaisen sähkösopimuksen hinnan sovittelusta. Lautakunta on sovitellut kohtuuttomana pitämänsä hinnan useimmiten noin 20 senttiin kilowattitunnilta.

– Sovitelluissa tapauksissa ei ole ollut tarvetta mennä hinnassa alemmaksi, koska tilanne ei ole ollut niin mahdoton kuluttajan kannalta, sanoo kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg STT:lle.

Sovitelluissa tapauksissa kuluttajat olivat tehneet vuoden 2022 syksyllä sopimuksia, joissa sähkön hinnat ovat olleet 25 ja 30 sentin välillä kilowattitunnilta. Lautakunta on ottanut hintaan kantaa tapauskohtaisesti.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan sähköyhtiöt eivät ole noudattaneet lautakunnan suosituksia.

– Kalliiksi osoittautuneen sopimuksen tehneet kuluttajat joutuvat sovittelun jälkeenkin maksamaan korkeaa hintaa verrattuna muihin kuluttajiin. Kun yhtiöt ovat jättäneet noudattamatta lautakunnan suosituksia, riski hintojen yllättävästä laskusta on jäänyt kokonaan kuluttajien kannettavaksi, sanoo Ståhlberg tiedotteessa.

Kuluttajansuojalain mukaan sopimusta voidaan sovitella, jos se on kuluttajan kannalta kohtuuton. Lautakunnan päätökset ovat suosituksia.

Vastaavia tilanteita kymmenillätuhansilla

Lautakunnan mukaan kuluttajien vuosittainen sähkölasku on ollut sovitelluissa tapauksissa tuhansia euroja. Kuluttajat ovat maksaneet sähköstään huomattavasti korkeampaa hintaa kuin mitä vastaavista sopimuksista on pyydetty vähän myöhemmin. Kuluttajat ovat vaatineet hinnan kohtuullistamista tai sopimuksen purkua.

Lautakunta on katsonut aiemmin, että sopimuksen kiinteä hinta voi olla kohtuuton, jos sen keskihinta on yli 15 prosenttia korkeampi ja yli 150 euroa enemmän kuin muiden samaan aikaan tarjottujen vastaavien sopimusten.

Lautakunta kertoo, että ratkaistujen kaltaisia tilanteita on arvion mukaan vähintään kymmeniätuhansia. Näissä kuluttajat ovat tehneet sähkösopimuksen syksyllä 2022, jolloin sähkön hinta on ollut erittäin korkea. Sähkön hinnan nousuun vaikutti tuona vuonna muun muassa Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan tuhannet ihmiset ovat saaneet viime aikoina maksuhäiriömerkinnän maksamattomista sähkölaskuista.

Mahdollisuus kääntyä asiamiehen puoleen

Kuluttajariitalautakunta on tuonut ratkaisuissaan esiin näkökulmia, jotka ovat sovittelun puolesta ja vastaan.

Lautakunta muistuttaa muun muassa siitä, että määräaikaisessa sopimuksessa kumpikin osapuoli voi lähteä siitä, että sopimus on sellaisenaan voimassa sovitun ajan. Sovittelua on puoltanut puolestaan esimerkiksi se, että kuluttajalla on sähkön myyjää huonommat mahdollisuudet arvioida etukäteen sähkön hinnan kehitystä ja hallita sen vaihteluista aiheutuvaa riskiä.

Joissakin tapauksissa lautakunta on ohjannut kuluttajat kääntymään kuluttaja-asiamiehen puoleen, jotta sopimusten kohtuullisuuteen ja sovitteluun saadaan tuomioistuimen ratkaisu.

– Jos asia päätyy korkeimpaan oikeuteen, ratkaisu tulee koskemaan kaikkia syksyllä 2022 tehtyjä määräaikaisia kiinteähintaisia sähkösopimuksia, sanotaan lautakunnan tiedotteessa.

Lataa uusi sovellus

Helpoin tapa lukea tuoreimmat uutiset.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *