Sairauslomalta palannut ministeri Juuso joutui opposition ryöpytykseen sote-leikkauksista – ”Tämä on järkyttävä ja kohtuuton paketti”

Sairauslomalta palannut ministeri Juuso joutui opposition ryöpytykseen sote-leikkauksista – ”Tämä on järkyttävä ja kohtuuton paketti”

Sairauslomaltaan palannut sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) antoi keskiviikkona hallituksen puolesta vastauksen lähes koko opposition yhteiseen välikysymykseen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä koulutuksen leikkauksista.

Opposition arvostelu kohdistui sote-palveluihin tehtäviin 170 miljoonan euron säästöihin ja 75 miljoonan euron lisäsäästöihin opetus- ja kulttuuriministeriön toimialoille.

Juuso perusteli leikkauksia erityisesti Suomen julkisen talouden vaikealla tilanteella. Hän sanoi, että on selvää, että myös seuraava hallitus joutuu toteuttamaan mittavia sopeutuksia.

Juuso väitti myös, että välikysymys sisältää virheellisiä väittämiä.

– Hallitus ei ole tehnyt lisäleikkauksia soteen, vaan kyseessä ovat sopeutustoimet, joista on päätetty jo vuosi sitten. Hallitus ei myöskään ole romuttanut hoitoonpääsyä eikä heikentänyt vanhusten hoivaa, Juuso sanoi.

– Monissa jo tehdyissä ja tekeillä olevissa päätöksissä on kyse siitä, että hallitus mahdollistaa asioiden järkevämmän tekemisen. Tämä tuo myös säästöjä, mutta ei heikennä palveluita ja on aivan keskeistä henkilöstöpulankin ratkaisemisen kannalta.

”Olen ollut mukana säästöpäätöksissä”

Juuso vastasi myös opposition kritiikkiin siitä, ettei kaikkia tulevia säästökohteita ole vielä kerrottu. Tällä on viitattu erityisesti siihen, että sosiaalihuoltoon suunnitellut 100 miljoonan eurot säästöt ovat toteutumassa sosiaalihuoltolain muutoksella, jonka sisällöstä ei ole annettu tarkempaa tietoa.

Juuso totesi, että tuleva muutos ei ole salaisuus, vaan asiasta on olemassa virkaesitys, jota hän luki istunnossa ääneen. Juuso kertoi myös, että muutokset ovat tulossa voimaan vuoden 2027 alussa, mutta niissä on suunniteltu olevan puolen vuoden siirtymäaika.

– Tässä ei ole salattu yhtään mitään. Minä olen saanut tämän esityksen vasta tässä valmistelun aikana, kun olen ollut sairauslomalla, Juuso sanoi.

Hän lisäsi seisovansa kaikkien säästöpäätösten takana.

– Olen ollut koko ajan mukana näissä säästöpäätöksissä puhelimitse, vaikka en ole lähtökohtaisesti pystynyt olemaan läsnä itse ministeriössä. Mutta olen ollut mukana ja linjaamassa näitä säästöjä.

”Ei kannata vähätellä ymmärrystä”

Oppositio arvosteli erityisesti leikkausten kohdentamista muun muassa vanhuksiin, vammaisiin ja lapsiin. SDP:n ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Ilmari Nurminen sanoi, että vaikka hallituksen piiristä pakettia on kutsuttu ”järkeväksi ja kohtuulliseksi”, ovat järki ja kohtuus siitä kaukana.

– Tämä on järkyttävä ja kohtuuton paketti, pääministeri Orpo, Nurminen sanoi.

– Eikö teiltä todella löytynyt euroakaan yritystuista, eikö edes varakkaimpien veronkevennyksistä? Miksi oluttölkin kolmen sentin veronkevennys meni vanhusten, vammaisten ja heikoimmassa asemassa olevien lasten edelle?

Myös keskustan puheenvuoron käyttänyt Jouni Ovaska sanoi pitävänsä irvokkaana, että hallitus nimittää leikkauksia ”parannuksiksi” tai ”asioiden järkevöittämiseksi”.

– Kyllä leikkaus on leikkaus. Ei kannata vähätellä ihmisten ymmärrystä, saati huolia näin vakavista asioista.

”Vähemmän käyntejä vanhusten koteihin”

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kysyi ryhmäpuheenvuorossaan, onko oikein leikata esimerkiksi ikäihmisiltä, vammaisilta tai lastensuojelun asiakkailta.

– Yhteiskunnasta kertoo paljon se, miten pidetään huolta kaikkein heikoimmista, hän totesi.

Vasemmistoliiton puheenvuoron käyttänyt Aino-Kaisa Pekonen kysyi, ymmärtääkö pääministeri Petteri Orpo (kok.), että esimerkiksi leikkauksella vammaispalvelulakiin viedään etenkin monilta ikääntyviltä vammaisilta oikeus lain mukaisiin palveluihin.

Pekonen lisäsi, että kotipalvelun leikkaukset tarkoittavat vähempiä käyntejä vanhusten koteihin.

– Pääministeri Orpo, te lupasitte, että hallitusohjelman sote-kirjaukset eivät tarkoita palveluista leikkaamista. Nyt hoitohenkilökuntaa irtisanotaan ympäri Suomea ja kaikesta leikataan. Te nousitte valtaan katteettomilla lupauksilla ja suoranaisella epärehellisyydellä, Pekonen sanoi.

Orpo: Onko yksi prosentti liikaa?

Orpo vakuutti omassa puheenvuorossaan, että suomalaiset voivat luottaa siihen, että sote-palvelut pelaavat ja hoitoon pääsee ja apua saa, kun sitä tarvitsee. Myös hän korosti tiukan taloustilanteen merkitystä säästöjen taustalla.

Orpo sanoi, että säästöt tehtiin hänen mielestään järkevämmällä tavalla kuin mitä virkavalmistelusta oli tuotu.

– Meillä Suomessa käytetään 1 500 miljoonaa euroa lastensuojeluun. Nyt me tehostamme toimintaa, järkevöitämme, viidellä miljoonalla, Orpo sanoi.

– Emme tee mitoitusta sen mukaan, mikä on huoneiden määrä lastensuojelulaitoksessa vaan asiakkaiden määrä. Eikö se kuulosta fiksulta?

Orpo huomautti myös, että kun sosiaalihuoltolaista ollaan leikkaamassa 100 miljoonaa, se on yksi prosentti kymmenen miljardin kokonaisuudesta.

– Onko se yksi prosentti, sata miljoonaa kymmenestä miljardista, teistä liikaa? Samaan aikaan, kun tämä maa velkaantuu hirvittävän kovaa tahtia, hän kysyi.

Purra: Opposition toiminta epäisänmaallista

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi, että opposition tapa syyttää hallitusta hyvinvointiyhteiskunnan tuhoamisesta on hyvin epäisänmaallista ja äänestäjien huijaamista.

– Te pelottelette suomalaisia kansalaisia, Purra sanoi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen tarttui syytökseen myöhemmin keskustelussa.

– Se on ensinnäkin erittäin kova väite ja olen siitä eri mieltä. Koska ajattelen, että yksi isänmaallisimpia asioita, mitä tässä maassa voi tehdä, on puolustaa hyvinvointiyhteiskuntaa viimeiseen asti.

Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa.

– Tässä salissa ei ole muuta kuin isänmaataan rakastavia kansanedustajia. Näin se on, ja sitä puhetapaa, joka tässä salissa on muotoutunut vuosikymmenten aikana, on meidän kaikkien syytä kunnioittaa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *