Suomessa on käyty viime vuosina vilkasta julkista metsäkeskustelua, mutta metsänomistajien ja metsäalan ammattilaisten ääntä ei ole juurikaan kuultu. Metsästä ja metsänomistajista on tehty ilmastonmuutoksen syyllinen. Valtakunnan tasolla ilmastonmuutos ja luontokato hallitsevat metsäuutisointia.
Tähän johtopäätökseen on tultu kahdessa keväällä julkistetussa selvityksessä. Vaikka ne on tehty Metsämiesten Säätiön toimesta, selvitysten johtopäätöksiä on vaikea sivuuttaa.
Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa metsänomistajista katsoo, ettei metsäkeskustelu pohjaudu tosiasioihin. Metsänomistajat kokevat keskustelun tarkoitushakuisena, tunnepitoisena ja metsänomistajia syyllistävänä. Metsänomistajien enemmistön mielestä keskustelussa tulisi käsitellä nykyistä enemmän metsänomistajia, taloutta ja työllisyyttä.
Suhtautuminen metsäasioihin jakaa suomalaisia.
Aiemmissakin Taloustutkimuksen tutkimuksissa on selvinnyt, että yleinen suhtautuminen metsäasioihin jakaa suomalaisia. Ne ovat osoittaneet metsätiedon olevan varsin heikkoa kansalaisten keskuudessa.
Suomalaisista lähes joka toinen luulee virheellisesti, että valtio tai metsäteollisuus omistaa eniten metsää Suomessa, vaikka yksityishenkilöt, 600 000 metsänomistajaa, ovat Suomen metsien suurin omistajaryhmä 60 prosentin omistusosuudellaan.
Yhteiskuntatieteiden tohtori Juhani Wiio julkisti keväällä selvityksen, jossa hän selvitti Helsingin Sanomien, Yleisradion ja MTV3:n metsäuutisointia viime vuoden keväällä ja syksyllä. Selvityksen mukaan valtamediassa metsiä käsitellään ensi sijassa ilmastopolitiikan, luontokadon ja hiilinielujen kautta.
Selvityksen mukaan haastateltavina esiintyvät useammin ympäristöjärjestöjen, ilmasto- ja Luontopaneelien edustajat sekä Syken ja Luken tutkijat kuin metsänomistajat tai metsäalan edustajat. Tämä on johtanut siihen, että tieto metsistä on yksipuolista.
Wiion mukaan Ylen aluetoimituksissa tapahtuva metsäuutisointi poikkeaa yleisestä valtamedioiden linjasta. Alueuutisissa on esillä myös metsäalan taloudellinen ja sosiaalinen merkitys, kun kuullaan metsänomistajia, alan ammattilaisia ja metsäteollisuuden edustajia. Myös maakunta- ja paikallislehtien metsäuutisoinnissa on nähtävissä sama monipuolisuus. Tämän linjan soisi leviävän myös valtakunnan mediaan.
On tärkeää, että metsäalasta annetaan monipuolista tietoa ja metsien merkitys ymmärretään.