Verensokerin kätevä mittaus tulisi taata kaikille diabeetikoille: lisäkysymyksiä sensoreista Oma Hämeelle

Verensokerin kätevä mittaus tulisi taata kaikille diabeetikoille: lisäkysymyksiä sensoreista Oma Hämeelle

Hyvinvointialueen valtuusto piti ennen kokoustaan kyselytunnin Forssassa tiistaina 29.10.2024. Tätä aiemmin sain soiton ja kyselyn liittyen verensokeriin mittaaviin sensoreihin, jotka ovat suuri apu diabeetikolle. Ajattelinkin välittää tämän kysymyksen kyselytunnille ja katsoa millaisen vastauksen saan.

Alun perin sain tietooni, että näitä verensokeria mittaavia sensoreita on budjetoitu asiakkaalle koko vuoteen vain 25 kappaletta henkilöä kohden. Yksi kestää noin kaksi viikkoa.

Kyselytunnilla Oma Hämeen terveydenhuollon toimialajohtaja Jarmo Lappalainen vastasi ja korjasi, että jaettava määrä on 26 kappaletta. Tässä ilmeni kuitenkin ristiriita, kun keskustelin kyselytunnin jälkeen vielä minuun yhteydessä olleen ystävän kanssa. Tarvikejakelussa on kerrottu määrän olevan se 25 kappaletta vuodelle. Tähän asiaan haluaisin vielä varmistuksen.

Jos sensoreiden määrä ei riitä budjetoidulle ajalle, niin silloin pitää siirtyä sormenpäästä otettavaan mittaukseen, joka ei ole ollenkaan niin näppärä toimi kuin tämä sensori.

Sensori saattaa joskus irrota ennenaikaisesti vaatetta puettaessa tai liikunnan yhteydessä. Ja kun vuodessa on 52 viikkoa ja käyttöaika on sensori kahta viikkoa kohti, niin koko vuoden tarve jää heti vajaaksi tai on sitten hyvin tarkka.

Kätevä ja helppo mittaus tulisi taata aina jokaiselle. Mahdollisimman vaivaton mittaus tulisi olla perusoikeus, jolla pahimmillaan voidaan välttää jopa ihmishengen menetys.

Kysyin, voiko Oma Häme turvata verensokerin mittaukseen riittävät toimivat välineet ja vastaus oli kyllä. Tähän haluan tietysti uskoa. Kyselytunnin jälkeen heräsi vielä kuitenkin jatkokysymyksiä, kun keskustelin asiasta näitä sensoreita käyttävän ystäväni kanssa.

Tiedossa on ollut se, että sensoriin tulleen vian yhteydessä voi olla maahantuojaan yhteydessä, mutta jos se vahingossa irtoaa, niin sieltä ei saa uutta korvaavaa sensoria. Uuden saisi vain silloin, jos laitteessa ilmenee jokin vika.

Lappalainen kertoi kyselytunnilla, että niitä voisi lisätarpeen tullessa ostaa kyllä lisää. Tähän liittyen nousi nyt sitten jatkokysymys, että mistä niitä sitten voi ostaa lisää? Tämä asia on vissiin jäänyt kertomatta. Aiemmin viesti on ollut kuulemma sellainen, että itse niitä ei voi ostaa kukaan mistään.

Jos lääkäri kirjoittaa lähetteen hoitotarvikejakeluun, että asiakas tarvitsee vuoteen vielä kaksi lisäkappaletta sensoreita, niin onko tämä lähete ihan turha? Kun maksimimäärä on asetettu vaikka 26 kappaleeseen, niin eikö esimerkiksi kahta lisäsensoria voida antaa, jos lääkäri näkisi sen tarpeelliseksi hyvän hoitotasapainon ylläpitoon?

Kyselytunnilla en valitettavasti osannut näitä lisäkysymyksiä esittää.Toivottavasti vastaukset ovat selkokielisiä ja ne saisi sitten tietoonsa mahdollisimman moni verensokeriarvojen kanssa kamppaileva.

Kirjoittaja on aluevaltuutettu (kok.) ja kaupunginhallituksen jäsen Hämeenlinnan Lammilta.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *