AC Oulu pani HJK:n ahtaalle, mutta ei saanut voittolautasta mukanaan pohjoiseen – ”Emme voittaneet, mutta olemme oikealla tiellä”, Rasmus Karjalainen sanoo

AC Oulun Rasmus Karjalainen pääsi laukomaan vaarallisesti kohti HJK:n maalia.

Kuva: Jarno Kuusinen

Liigacupin finaali, HJK–AC Oulu 2–1 (0–0)

Hopeamitali ei roiku enää kaulasta. Eipä se paljon rintaa lämmittäisikään.

Hopea on aina hävitty mitali, se ei lämpöä eikä lempeä luo.

– Totta kai tämä on pettymys, tulimme tänne voittamaan. Harmittaa, AC Oulun kapteeni Rasmus Karjalainen muotoilee nätisti.

AC Oulun seurahistorian ensimmäinen virallinen cup-finaali päättyi tappioon. Yhtä hyvin se olisi voinut päättyä riemukkaaseen mestaruuteen, sen verran hyvin AC Oulu esiintyi maan mahtavinta vastaan Töölön jalkapallostadionilla. HJK ei todellakaan saanut voittolautastaan helpolla.

Liigacup ei ole suurseurojen prioriteeteissa ykkösenä. HJK:lla on palkintokaapissa pokaaleja niin, että tasot notkuvat, mutta AC Oululla tilanne on toinen.

– Jos haluamme olla iso seura, siihen kuuluvat pokaalit. On sama, mikä sen pokaalin arvostus on Suomessa, haluamme voittaa. Nyt pääsimme lähelle. Emme voittaneet, mutta olemme oikealla tiellä, Karjalainen näkee.

Oululaisseura on kiistattomasti ottanut merkittäviä askeleita eteenpäin viimeisten vuosien aikana. Sen realistinen tavoite alkavalla kaudella on ylempään loppusarjaan selviytyminen.

Lauantaina AC Oulu osoitti Helsingissä HJK:n kotikentällä, että se pystyy voittamaan kenet tahansa – vaikka siis voitto jäikin saamatta. AC Oulu pystyi täysin tasaveroiseen taisteluun HJK:n kanssa, ja oli pitkät pätkät ottelusta jopa hallitsevana osapuolena. Varsinkin toisen jakson alkupuolella oululaiset pitivät keskikentän kontrollissaan ja pystyivät paineistamaan Klubia.

Viimeiseksi vartiksi kentälle tullut Karjalainen pääsi laukomaan vaarallisesti 82. minuutilla. HJK:n maalivahti Jesse Öst torjui ja vastahyökkäyksestä HJK:n Atomu Tanaka pääsi liruttamaan 1–0-maalin.

– Minulla oli paikassani tarkoitus saada oikea jalka vapaaksi. Vähän jäi keskelle ja yritin sitten kääntää enemmän takanurkkaan.

Ottelun kaikki maalit tulivat ryppäässä 83–89 minuutin välissä.

– En osaa vielä oikein analysoida, miten ne maalit tulivat. Minun mielestäni meiltä löytyy ihan samalla tavalla tasoa raapia ne maalit, jotka HJK sai nyt raavittua. Olimme tänään vain tietyissä marginaaleissa huonompia kuin HJK.

HJK sai jälleen kerran yhden palkinnon kokoelmiinsa.

Karjalaiselle peliminuutit olivat joka tapauksessa nautinto. Joukkueen kapteeni on ollut kolme kuukautta sivussa jalkamurtuman vuoksi.

– Olen katsellut sivusta kolme kuukautta ja jalka on ollut kipsissäkin. Välillä on tuntunut, että paraneeko tämä ikinä, mutta lopulta se parani aika nopeasti. Toki pitkän loukkaantumisen jälkeen peli tulee aina vähän sokkina, mutta kunto nousee kohisten.

Seitsemän ottelua cupissa muita liigajoukkueita vastaan on AC Oululle tärkeä asia, kun se hyökkää nyt kohti liigakautta. Ilman liigacupia AC Oulu joutuisi tekemään vierasmatkoja harjoitusotteluihin.

– Joillekin tämä voi olla harjoitusturnaus, mutta meille nämä ovat tosi tärkeitä pelejä. Isossa kuvassa meidän pelimme on näyttänyt melko valmiilta koko talven ajan. Luulen, että olemme paljon valmiimpia kuin monet muut, Karjalainen sanoo.

AC Oulu bussi starttasi nopeasti ottelun jälkeen kohti pohjoista. Joukkue harjoittelee sunnuntaina ja maanantaina Oulussa, kunnes kaasuttaa tiistaina kohti Kotkaa. AC Oulu kohtaa keskiviikkona liiga-avauksessa KTP:n.

– Emme voi maantieteellistä asemaamme muuttaa. Matkustaminen kuuluu asiaan.

Fakta

HJK vei liigacupin voiton

Peli paketissa

Ottelun ratkaisu: AC Oulu pystyi tasapäiseen kamppailuun HJK:n kotikentällä ja jopa hallitsemaan ottelua ajoittain. Käytännössä HJK ei alun jälkeen päässyt enää lainkaan maalitilanteisiin, mutta iski osumansa heti, kun paikka avautui 83. minuutilla. AC Oulun esitys oli kokonaisuudessaan tasapainoinen, mutta kahden maalin päästäminen loppuhetkillä on liikaa.

HJK:lla on ryhmässään lähes kaksi joukkueellista maajoukkuetason miehiä. Käytännössä seura on epäonnistunut, jos se ei voita mestaruutta.

Maalit

1–0 (83. min): Atomu Tanaka pääsi puskemaan yllättävän vapaana tolppaan. Japanilainen ohjasi paluupallon verkkoon.

2–0 (87.): Anthony Olysanya alusti näyttävästi paikan Maksim Stjopinille.

2–1 (89.): AC Oulu sai kulmapotkun. Onni Suutari survoi pallon lähietäisyydeltä sisään.

Oho!: HJK:lla riittää leveyttä. Lauantaina joukkueen vaihtopenkiltä tulivat kentälle Perparim Hetemaj, Jukka Raitala ja Lucas Lingman.

Seuraavaksi: AC Oulu aloittaa liigakautensa keskiviikkona Kotkassa. Se pelaa ensin kolme ottelua vieraskentällä ennen huhtikuun 29. päivän kotiavaustaan.

Illan pelaaja

Cristhian Valencia: Vaikka toppari oli osittain vietävänä HJK:n toisessa maalissa, kolumbialaisen topparin esitys oli vakuuttava. Hänellä on ainesta jopa liigan parhaaksi vasenjalkaiseksi toppariksi.

”Toisen jakson ensimmäiset 15–20 minuuttia olivat parasta ryhmältämme pitkiin aikoihin, mutta valitettavasti emme pystyneet maalintekoon. Vastustaja oli lopulta parempi.”