Väliaikaisen sillan romahtaminen aiheutti usean nuoren loukkaantumisen.
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Poliisi tutkii Espoon Tapiolan siltaromahdusta epäiltynä vaaran aiheuttamisena ja vammantuottamuksena. Rikoskomisario Jyrki Kallio Länsi-Uudenmaan poliisista kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.
24 ihmistä loukkaantui tilapäisen sillan romahdettua. Husin mukaan suurin osa vammoista on tullut raajoihin. Kenelläkään loukkaantuneella ei ole hengenvaaraa. Vammat ovat lieviä tai keskivaikeita.
Suurin osa uhreista oli syntynyt vuonna 2008 ja he olivat Kalasataman koulun kahdeksasluokkalaisia. Palomestarin mukaan sillalla oli sen romahtaessa 39 ihmistä, joista osa on koululaisia ja osa heidän ohjaajiaan.
Onnettomuuspaikalle meni poliisin kenttähenkilöstön lisäksi myös teknisen ja taktisen tutkinnan poliiseja.
Rikoskomisario Kallion mukaan poliisilla ei ole tällä hetkellä tiedossa ketään ihmistä, jota epäiltäisiin rikoksesta. Rikosnimikkeet voivat hänen mukaansa myös muuttua tutkinnan aikana.
Onnettomuuspaikalla olleita henkilöitä on määrä alkaa kuulla huomenna. Tuolloin poliisin esitutkinta käytännössä alkaa.
– Pyritään saamaan vastaukset kysymykseen miksi ja mitä on tapahtunut. Katsomme, että nämä vastuukysymykset ja tapahtumien kulku on tärkeää selvittää, sanoi Kallio.
Osa kuultavista on alaikäisiä, Kallio totesi. Siksi heidän mukanaan ovat myös huoltajat.
Poliisi oli paikalla kymmenen minuuttia onnettomuuden jälkeen. Tilanteen alkuvaiheessa poliisin tehtävänä oli ennen kaikkea alueen eristäminen ja pelastustoimien turvaaminen.
– Onneksi ei kenellekään tullut hengenvaarallisia vammoja, Kallio sanoi.
Myös Onnettomuustutkintakeskus on ryhtynyt tutkimaan tapausta. Otkes on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä poliisin kanssa.
– Paikkatutkinta on käynnissä ja normaalin tutkintaprosessin mukaan edetään. Dokumentoimme (kävelysillan) rakenteita ja vertaamme niitä piirustuksiin ja suunnitelmiin. Tutkinta kestää 6–12 kuukautta, kertoi Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber tiedotustilaisuudessa.
Bieberin mukaan Otkes ei ole koskaan aiemmin tutkinut vastaavankaltaista kävelysiltaonnettomuutta.
Ensihoito tuli paikalle alle viidessä minuutissa
Päivystävän palomestarin Kalle Ristolan mukaan koululaisryhmä oli ollut onnettomuushetkellä liikkeellä kuuden opettajan kanssa.
– Sillan lattia romahti maahan noin viiden metrin korkeudelta Itätuulenkujalle. Loukkaantuneet oppilaat jäivät kävelysiltarakenteen päälle, Ristola kertoi tiedotustilaisuudessa.
– Viereiseltä työmaalta toimittiin erittäin kiitettävästi ja autettiin uhreja kunnes ensihoito ja viranomaiset pääsivät paikalle, hän jatkoi.
Ristolan mukaan pelastustoimi lähinnä avusti ensihoitoa. Yhtäkään loukkaantuneista ei tarvinnut pelastaa välittömästä vaarasta.
Ensihoito oli onnettomuuspaikalla alle viidessä minuutissa, kertoi ensihoidosta vastaava osastonylilääkäri Heini Harve-Rytsälä tiedotustilaisuudessa. Tilanteeseen hälytettiin 14 ambulanssia ja Finnhems-helikopteriyksikkö. Espoon lisäksi paikalle saapui ambulansseja myös Lohjalta, Vantaalta ja Keravalta. Ensihoitolääkäreitä oli kolme.
– Ensihoitotilanne paikan päällä kesti puolitoista tuntia. Ensihoidon yhteistyö toimi erittäin hyvin. Muiden kiireellisten ensihoitotehtävien hoito ei viivästynyt, Harve-Rytsälä sanoi.
Alueen muita siltoja ei aiota asettaa käyttökieltoon
Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo Espoon kaupungilta kertoi tiedotustilaisuudessa, että alueen muita vastaavia siltarakenteita ei aiota ainakaan välittömästi asettaa käyttökieltoon. Niiden kunto oli Isotalon mukaan tarkastettu välittömästi onnettomuuden jälkeen.
Turmasilta oli ollut käytössä yhdestä kahteen vuotta. Espoon kaupungilta ei osattu kertoa, kuinka monen ihmisen painon kyseinen silta oli suunniteltu kestämään.
– Tutkimusten aikana varmaan selviää, paljonko näiden (kävelysiltojen) pitäisi kestää ja ovatko ne suunniteltu ja toteutettu oikein, Isotalo sanoi.
Sekä Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä että Helsingin pormestari Juhana Vartiainen lupasivat, että vastaavanlaiset sillat tarkastetaan.
– Olen antanut kaupunkiympäristön toimialalle toimeksiannon tarkistaa kaikki vastaavat sillat, sanoi Vartiainen.
– Kaupunki omalta osaltaan tekee kaikkensa, että onnettomuuden syyt saadaan selvitettyä, lupasi Mäkelä.
Paikallinen oli huomannut vanerien narisevan
STT:n paikalla olevan toimittajan mukaan alueella on edelleen käytössä samankaltaisia rakennelmia kuin nyt romahtanut kävelysilta oli, ja ihmiset kävelevät niillä edelleen.
Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän mukaan ei ole vielä selvillä, onko muita siltoja syytä sulkea siltä varalta, että niissä saattaisi olla Tapiolan sillan kaltainen turmariski. Hänen mukaansa nyt täytyy varmistaa, ettei Tapiolan siltaturman kaltainen onnettomuus toistu.
Turmapaikan lähellä asuva Ilpo Niemi kertoi STT:n toimittajalle, että hän kulkee paikalla päivittäin.
– Tämä on vakioreittini. Juuri eilen kun käveltiin tästä koiran kanssa, huomasin, kuinka nämä sillan vanerit narisevat kävellessä. Mietin, että milloinkohan näiden kunto on viimeksi tarkistettu. Sitten seuraavana päivänä tapahtui tällainen, hurjaa, Niemi sanoi.
Kriisipäivystys palvelee
Pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta sortumaonnettomuudesta Espoon Tapiolaan noin puoli kymmenen aikaan torstaiaamuna.
Husissa on avattu potilastiedotuskeskus. Loukkaantuneiden omaiset voivat kysyä lisätietoa puhelinnumeroista 09 471 87521, 09 471 87522 ja 09 471 87524.
Helsingin kriisipäivystys palvelee numerossa 09 310 44222.
Valtionjohto otti kantaa
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Tapiolan siltaonnettomuus on pysäyttävä uutinen. Presidentti kirjoitti asiasta Twitter-tilillään.
Niinistön mukaan tuen ja avun tarjoaminen on nyt tärkeää.
Myös pääministeri Sanna Marin kuvaili Twitter-tilillään Espoon onnettomuutta järkyttäväksi uutiseksi.
Marin toivotti voimia onnettomuudessa loukkaantuneille ja heidän läheisilleen.