Suomen evankelisluterilainen kirkko julkaisi virallisella Twitter-tilillään kuvan, jossa Euroviisujen juhlistamiseksi Helsingin tuomiokirkko oli kuvankäsittelyllä puettu Käärijän boleroon. Kupoli oli vielä saanut laulajan pottatukan päälleen.
Kirkosta jo nuorukaisena eronneena ateistina minulle ei kai periaatteessa pitäisi olla mitään väliä sillä, miten kirkko toimii. Silti olin kieltämättä vähän äimänä. Jos mikä tahansa muu taho tai henkilö olisi julkaissut kuvan, se olisi ollut pelkkä meemi.
Mutta miksi kirkon kaltainen instituutio lähtee karnevalisoimaan itseään tällä tavalla? (Tosikko puhuisi suoranaisesta rienauksesta.)
Mitään uuttahan tämä ei ole vuosikausiin ollut, kirkko on isännöinyt sambakarnevaaleja ja ollut mukana ties missä viihdehömpässä. Tarkoituksena on ollut muuttua nykyajan mukana, heittää arvokkuus roskakoriin ja pysyä ajan hermolla. ”Olla cool.”
Mieleen tulee vanhus, joka pukeutuu skeittarikuteisiin vaikuttaakseen nuorekkaalta. Lopputulos ei ole vakavasti otettava.
Jumaltaruihin uskomatonkin voi ymmärtää, että se mikä tekee kirkosta ja eri uskonnoista maailmassa erityislaatuisia on, että ne tarjoavat kosketuksen pyhän käsitteeseen. Puhumattakaan kauas menneisyyteen ulottuvista kulttuurisista perinteistä.
Kirkon pitäisi juuri olla Euroviisujen kaltaisten vaihtuvien nykyajan humputusten yläpuolella, että sen olemassaolossa olisi jotain järkeä. Muuten se on vain yksi karnevaalikoju huomiotalouden markkinatorilla.
”Kristinuskon sanoma kiteytyy tätä nykyä somepeukutusten kerjäämiseen.”
Tietysti kirkko on tehnyt itsestään maalliselle menolle kumartelevan klovnin vastatakseen vääjäämättömään jäsenkatoon, pysyäkseen ihmisten ”arjessa mukana”.
Mutta vaikka uskonto ja kirkko ovat kautta historian eläneet oman aikansa kontekstissa, nykyinen postmoderni pinnallistuminen lienee ainutlaatuista.
Kristinuskon sanoma kiteytyy tätä nykyä somepeukutusten kerjäämiseen.
Mutta mikä sitten olisi vaihtoehto, pölyinen museoituminenko?
Yhdeksi vertailukohdaksi löytyy ortodoksinen kirkko, joka ei ole lähtenyt vastaavanlaiseen uudistussambaan ja säilyttänyt paremmin imagonsa pyhän symbolina.