Teollisuuteen perustuvan talousjärjestelmän sanotaan tuottaneen jo pidemmän aikaa eniten jätettä. Ihmisten käyttämästä kaikesta materiaalista noin 90 prosenttia jää lopulta jätteeksi, joka viedään kaatopaikoille, poltetaan tai se heitetään lojumaan jonnekin.
Alati pahenevaa jäteongelmaa halutaan ratkaista kiertotaloudella, joka nousi julkiseen keskusteluun kymmenisen vuotta sitten. Kiertotaloudessa materiaaleja ei tuhota, vaan niiden arvoa pyritään jalostamaan ja hyödyttämään mahdollisimman pitkään.
Kiertotaloudessa arkinen kulutus perustuu omistamisen sijaan aikaisempaa enemmän palveluihin, joilla ihmiset jakavat, vuokraavat tai kierrättävät. Euroopan unioni on ottanut kiertotalouden asiakseen ja nyt EU:ssa valmistellaan muun muassa tekstiilistrategiaa. Tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2030 EU-alueella kaikki myytävät tekstiilit olisivat kierrätettäviä, korjattavia ja kestäviä.
”Viimeistään vuonna 2030 EU-alueella kaikki myytävät tekstiilit olisivat kierrätettäviä, korjattavia ja kestäviä.”
EU haluaa vähentää pikamuotia ja asettaa vastuuta sellaiselle vaatebisnekselle, jossa pyritään myymään mahdollisimman paljon mahdollisimman halvalla. Halpa hinta tarkoittaa usein huonoa laatua, jolloin vaatteet tai muut tekstiilit jäävät kertakäyttöisiksi ja ne tuottavat valtaosan tekstiilijätteestä.