Junalla Haaparannalle, Tukholmaan ja pitemmällekin kohti Manner-Eurooppaa. Se on ollut monen Oulun seudullakin asuvan haave sen jälkeen kun henkilöjunaliikenne Tornionjoen yli Ruotsin päättyi yli kolme vuosikymmentä sitten.
Haaparannan asemalla muokataan paraikaa Suomen junien laituria.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka
Toiveen toteutuminen on nyt lähellä. Rakennustyöt etenevät rivakasti kummallakin puolen rajaa, samoin Tornionjoen ylittävällä ratasillalla, johon avarretaan lisäkorkeutta sähköjunia varten.
Rakennus- ja sähköistysurakan on määrä olla valmis tämän vuoden lopussa. Ruotsin puolella henkilöliikenne Haaparannalta eteenpäin Bodeniin ja Luulajaan toimii jo nyt. Nyt päätöksiä odotetaan Suomen puolen liikenteestä.
VR on jo julkistanut suunnitelmansa siitä, miten henkilöliikenne Helsingistä ja Oulusta Tornioon ja Ruotsin puolelle voitaisiin järjestää. Tiheimmässä mallissa viikkovuoroja Haaparannalle olisi 15, suppeimmassa neljä vuoroa suuntaansa. Aikatauluja on tarkoitus rytmittää niin, että vaihdot Haaparannalla ovat sujuvia.
Olennainen kysymys on vielä yhteydelle Suomessa tarjottava julkinen tuki. VR:n esittelemistä vaihtoehdoista suppeintakaan mallia ei ole mahdollista toteuttaa ilman valtion tai kuntien vastaantuloa. Arvioiduilla lipputuloilla liikennettä ei vielä saa kannattavaksi.
Valtion tukema liikenne ei Suomen rataverkolla ole mitään uutta. Valtio ostaa jo nyt VR:ltä Etelä-Suomessa lähiliikennettä sekä Lapin säännöllisen yöjunaliikenteen. Kun valtion tukea on saatu Haaparannan-yhteyden peruskorjaukseen, on loogista, että valtio avittaa liikkeelle myös liikenteen.
Tässä vaiheessa näkemykset Tornionjoen ylittävien matkustajien määrästä ovat luonnollisesti arvioita. Innostusta uuteen yhteyteen tuntuu Pohjois-Suomessa olevan niin paljon, että radan suosio voi yllättää. Pohjois-Ruotsi nauttii sellaisesta kasvubuumista, että kulku rajan yli kasvaa varmasti. Uusi yhteys kohentaa myös Suomen huoltovarmuutta.
Junamatka Haaparannasta Tukholmaan kestää nyt lyhimmillään 13 tuntia. Verrattuna juna-laiva-matkustamiseen esimerkiksi Turun kautta Haaparannan-yhteys olisi pohjoissuomalaisille siis heti alussa nopeampi. Tulevaisuudessa vauhti kiihtyy, kun Ruotsin jättimäinen Norrbotniabanan-hanke etenee.
Haaparannan henkilöliikenteen liikkeellelähdön tuki on joka tapauksessa pientä siihen nähden, mitä summia Orpon hallitus on aikonut syytää Turun tunnin junaksi kutsuttuun maakuntarataan. Sen kustannusarvio on noin kolme miljardia euroa, taloudelliset ja ilmastohyödyt olemattomat.
Helsingin ja Turun välisen uuden radan huterat perusteet havaitsi tällä viikolla myös Euroopan komissio. Se ei antanut radalle euronkaan tukea vaan totesi sen taloudellisesti toteuttamiskelvottomaksi. Orpon hallituksen on aika vetää hankkeen yli ruksit tai siirtää se samaan mappiin Pohjanlahden tunnelin kanssa.