Kuvassa Haapakosken smolttien alasvaellusväylän suuosaa. Pohjalla on virtausnopeusmittari, sivulla kamera. Taustalla näkyy ohjausaita.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan liitto
Iijoella eletään taas kalanistutusten ja -siirtojen aikaa.
– Lohien ja meritaimenien pienpoikasistutukset ajoittuvat touko-kesäkuulle. Istukkaat ovat vastakuoriutuneita, esikesäisiä ja yksivuotiaita. Istutuksien toteuttamisen päävastuu on Metsähallituksella, kalastuksen erityisasiantuntija Eero Hartikainen Metsähallituksesta kertoo tiedotteessa.
Touko-kesäkuussa tehdään myös nousukalojen siirtoja, ja niitä jatketaan loppukesällä, kun vedet ovat uudelleen viilenneet.
Iijokeen pyrkiviä lohia ja meritaimenia pyydetään ylisiirrettäväksi kahdella tapaa: kaupalliset kalastajat pyytävät ylisiirrettäviä kaloja Iijoen jokisuulta, ja osa kaloista otetaan kiinni Raasakan voimalaitoksella sijaitsevan Kalasydän-kalatien avulla.
Kalat kuljetetaan vesisäiliössä autolla voimalaitosten yläpuolisille vesialueille. Pienpoikasistutusten ja nousukalojen ylisiirtojen tavoitteena on vähitellen luoda jokeen leimautuneet lohi- ja meritaimenkannat.
Smolttien eli alasvaeltavien lohen ja meritaimenen poikasten siirroilla puolestaan mahdollistetaan kaloille viiden padon turvallinen ohitus alavirtaan ja pääsy merivaellukselle.
Haapakosken voimalaitoksella smoltit ohjataan ohjausaidan avulla alasvaellusväylään ja itse väylässä kalojen kiinniottohäkkiin. Myös smoltit kuljetetaan patojen ohi vesisäiliössä autolla.
Smolttien siirrot ajoittuvat alkukesään ja loppuvat viimeistään heinäkuussa vesien lämmettyä. Tänä vuonna alasvaellusväylän käyttöä jatketaan pitkälle syksyyn ja selvitetään kalojen liikkumista alavirtaan myös silloin.
Nousukalojen ylisiirtolupa on Iijoen kalatalousalueella. Kalatalousalue on valtuuttanut Lohi Iijokeen -hankkeen vastaamaan ylisiirtojen toteuttamisesta. Lohi Iijokeen -hanke on tilannut nousukalojen ja smolttien siirtämisen Korpilaavu Oy:ltä.
Haapakoskella jatketaan myös kalojen vedenalaista kameraseurantaa. Käytössä on kolme kameraa – kaksi alasvaellusväylän suuosassa ja yksi kalojen kiinniottohäkissä.
– Kameraseurannan avulla saadaan tietoa kalojen käyttäytymisestä alasvaellusväylässä ja seuranta auttaa myös väylän konkreettisessa operoinnissa, Lohi Iijokeen -hankkeen projektipäällikkö Mirko Laakkonen Pohjois-Pohjanmaan liitosta toteaa.
Lohi Iijokeen -hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Luonnonvarakeskus, PVO-Vesivoima Oy, Lapin ELY-keskus/maa- ja metsätalousministeriö, Ii, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo ja Iijoen kalatalousalue. Hanketta toteuttavat myös Metsähallitus ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.