Iranin oikeuskanslerin mukaan maan siveyspoliisi lakkautetaan – ”Siveyspoliisilla ei ole mitään tekemistä oikeuslaitoksen kanssa”

Iranin oikeuskanslerin mukaan maan siveyspoliisi lakkautetaan – ”Siveyspoliisilla ei ole mitään tekemistä oikeuslaitoksen kanssa”

Iranilaisen Mahsa Aminin kuolema siveyspoliisin käsissä poiki isoja mielenosoituksia. Amini oli pidätetty

Iranilaisen Mahsa Aminin kuolema siveyspoliisin käsissä poiki isoja mielenosoituksia. Amini oli pidätetty ”väärin puetun” hijabin vuoksi.

Kuva: STR

Iranin oikeuskansleri Mohammad Jafar Montazeri on kertonut maan siveyspoliisin lakkauttamisesta, kertoo iranilainen uutistoimisto Isna.

Uutistoimiston mukaan oikeuskanslerilta oli kysytty lauantaisessa tiedotustilaisuudessa, miksi siveyspoliisin toiminta oli keskeytetty.

– Siveyspoliisilla ei ole mitään tekemistä oikeuslaitoksen kanssa, sanoi oikeuskansleri ja kertoi sen olevan lakkautettu.

Siveyspoliisin tehtäviin on kuulunut muun muassa valvoa naisten hijab-huvien käyttöä.

Huivin käyttöä koskeva laki myös tarkastelussa

Montazeri kertoi lauantaina maan parlamentin ja oikeuslaitoksen tarkastelevan lakia, joka vaatii naisilta pään peittämisen.

Vaatimus päähuivin käytöstä on ollut Iranissa esillä syyskuun puolivälissä alkaneissa suurissa mielenosoituksissa. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Amini oli pidätetty ”väärin puetun” hijabin vuoksi.

Mielenosoituksissa on muun muassa poltettu päähuiveja ja huudettu hallinnon vastaisia iskulauseita. Yhä useampi nainen on myös jättänyt noudattamatta vaatimusta käyttää hijabia.

Aiemmin tällä viikolla Iranin vallankumouskaartin kenraali sanoi ensi kertaa yli 300 ihmisen kuolleen mielenosoituksissa syyskuun puolivälin jälkeen.

Nykyinen siveyspoliisi perustettiin 2000-luvun alussa

Hijab-huivin käyttö tuli pakolliseksi 1980-luvulla, neljä vuotta Iranissa vuonna 1979 tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Nyt lakkautettu Gasht-e Ershad -siveyspoliisi perustettiin vuosituhannen alussa tiukempaa linjaa ajaneen presidentti Mahmud Ahmadinejadin kaudella. Tätä ennen maassa siveyspoliisin virkaa oli toteuttanut muut toimijat, kuten esimerkiksi puolisotilaalliset basij-joukot.

Maltillisempi Hasan Ruhani valittiin maan presidentiksi vuonna 2013. Ruhanin aikakaudella naisten pukeutumisnormit Iranissa löyhenivät hieman. Nykyinen konservatiivipresidentti Ebrahim Raisi on vaatinut paluuta tiukempaan naisten pukeutumiseen puuttumiseen ja vaati ”kaikkien valtion instituutioiden valvovan huivilakia”.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *