Venäjän Wagner-armeijan pomo Jevheni Prigozhinille rajun kritiikin esittäminen on tuttua. Aiemmin tänä keväänä julkaistiin video, jossa hän syytti ammusten puutteesta Venäjän sodan johtoa Gerasimovia ja Shoigua.
Kuva: Ruutukaappaus
Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin teki voitonpäivänä pilkkaa Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja kyseenalaisti tämän harkintakykyä. Näin arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
Prigozhin puhui tiistaina iloisesta isoisähahmosta, joka ajattelee olevansa hyvä. Näin sanoessaan Prigozhin viittasi ISW:n mukaan mitä todennäköisimmin presidentti Putiniin.
Wagner-johtaja myös esitti retorisen kysymyksen siitä, mitä Venäjän ja tulevien sukupolvien pitäisi tehdä ja kuinka Venäjä voisi voittaa, jos isoisä paljastuukin täydelliseksi idiootiksi.
Prigozhin on syyttänyt kevään mittaan Venäjän sotilasjohtoa jyrkin sanankääntein, mutta suoraan Putinia vastaan hän ei ole hyökännyt. ISW:n mukaan Prigozhin on kuitenkin pyrkinyt horjuttamaan Putinin auktoriteettia erilaisilla retorisilla tempauksilla.
Prigozhin sanoi viime viikolla vetävänsä Wagner-sotilaat pois Bahmutista tämän viikon keskiviikkoon mennessä, sillä Venäjän sotilasjohto ei ollut hänen mukaansa antanut Wagner-ryhmälle tarpeeksi aseita ja ammuksia. Tiistaina Prigozhin ilmoitti peruvansa aikeensa, vaikkei riittävää asetäydennystä ollutkaan kuulunut.
Bahmut on ollut viime kuukausina Ukrainan sodan taisteluiden keskipiste. Wagner-joukot taistelevat Venäjän armeijan rinnalla Bahmutissa ja muualla Ukrainassa.
MTV: Ukrainan vastahyökkäyksestä virheellinen käsitys
Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Juri Sak arvioi, että Ukrainan vastahyökkäyksen voi jossain määrin katsoa jo alkaneen, mutta hänen mukaansa ihmisillä on koko hyökkäyksestä väärä kuva. Hän kommentoi taisteluiden tilannetta MTV:n uutisille.
– Haluan korostaa, että vastahyökkäyksestä on olemassa virheellinen käsitys eli se, että se alkaisi vihellyksestä ja sillä olisi tietty kesto ja ennalta määrätty loppu. Siitä ei ole kysymys, hän sanoi MTV:lle.
Hän kuvaili hyökkäystä sarjaksi monimutkaisia sotilasoperaatioita, joista toiset ovat pieniä ja toiset suuria.
– Voidaan siis luultavasti sanoa, että vastahyökkäys on jossain suhteessa jo alkanut, hän jatkoi.
Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba puolestaan kehotti olemaan ajattelematta odotettua vastahyökkäystä viimeisenä, koska vielä ei ole tietoa, mitä siitä seuraa. Hän esitti kehotuksensa saksalaislehti Bildin haastattelussa.
– Jos onnistumme vapauttamaan alueemme tällä vastahyökkäyksellä, voi sanoa sen olleen viimeinen, mutta jos emme, se tarkoittaa sitä, että joudumme varautumaan seuraavaan vastahyökkäykseen, Kuleba sanoi.
Valkoinen talo: Maailma on velkaa Ukrainassa surmansa saaneille toimittajille
Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto esitti paikallista aikaa tiistaina kunnianosoituksensa Ukrainassa kuolleelle uutistoimisto AFP:n toimittajalle Arman Soldinille ja muille sodassa kuolleille journalisteille.
Valkoisen talon lehdistösihteerin Karine Jean-Pierren mukaan maailma on velkaa Soldinille ja muille Ukrainassa surmansa saaneille mediatyöntekijöille.
– Journalismi on vapaan yhteiskunnan peruskivi. Maailma on velkaa Armanille ja kymmenelle muulle toimittajalle sekä mediatyöläiselle, jotka ovat menettäneet henkensä valaistessaan Venäjän hyökkäyssodan kauhuja, Jean-Pierre sanoi lausunnossa.
Soldinin, 32, kerrottiin kuolleen rakettituleen Itä-Ukrainassa tiistaina. AFP:n Ukrainan videokoordinaattorina työskennellyt Soldin sai surmansa lähellä Tshasiv Jarin kaupunkia, joka on lähellä Bahmutia.
AFP:n ryhmä oli paikalla ukrainalaisten sotilaiden kanssa, kun he joutuivat Grad-rakettien tulituksen kohteeksi. Raketti osui lähelle Soldinia, joka sai surmansa. Muut ryhmän jäsenet selvisivät vammoitta.
Venäjältä kommentoitiin keskiviikkona, että AFP:n toimittajan kuolemaan johtaneet olosuhteet olivat epäselviä.
– Voimme vain ilmaista surua tässä asiassa, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.
Lisätty Venäjän kommentit AFP:n toimittajan kuolemaan kello 13.38.