Jo ennestään vangittuna oleva Aleksei Navalnyi sai 19 vuoden tuomion

Jo ennestään vangittuna oleva Aleksei Navalnyi sai 19 vuoden tuomion

Median edustajat seurasivat Aleksei Navalnyin (ruudulla pöydän äärellä toinen vasemmalta) oikeudenistuntoa videoyhteydellä. Navalnyi on ollut vangittuna jo vuodesta 2021 lähtien.

Median edustajat seurasivat Aleksei Navalnyin (ruudulla pöydän äärellä toinen vasemmalta) oikeudenistuntoa videoyhteydellä. Navalnyi on ollut vangittuna jo vuodesta 2021 lähtien.

Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Venäjällä opposition johtohahmo Aleksei Navalnyi sai perjantaina 19 vuoden vankeustuomion ekstremismisyytteistä. Häntä syytettiin muun muassa ääriliikkeen perustamisesta ja rahoittamisesta sekä julkisesta yllyttämisestä ääriliikehdintään.

Tuomiosta kertoi Navalnyin edustaja Kira Jarmysh. Navalnyi on kiistänyt syytteet.

Syyttäjät vaativat jo ennestään vankeudessa olevalle Navalnyille 20 vuoden vankeustuomiota. Hän istuu parhaillaan rangaistussiirtolassa yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta.

Myös uusi tuomio on määrä suorittaa huippuvartioidussa rangaistussiirtolassa.

Oikeudenkäyntiä vankilan lehdistökeskuksessa seurannut uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi Navalnyin hymyilleen tuomarin lukiessa tuomiota ja halanneen toista syytettyä ennen lähetyksen katkeamista. Yllätyksenä pitkä tuomio ei hänelle tullut: aiemmin antamassaan lausunnossa Navalnyi sanoi odottavansa pituudeltaan ”stalinistista” vankeusrangaistusta.

EU ja YK reagoivat

Oppositiohahmon tuomioita pidetään laajasti poliittisina. Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock ehti heti tuomion tultua julki kutsua Navalnyin saamaa tuomiota silkaksi vääryydeksi. Hän kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pelkää mitään niin paljon kuin sodan ja korruption vastustamista ja demokratian puolustamista, vaikka se tapahtuisi vankilan sellistä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kuvaili oikeudenkäyntiä ”taas yhdeksi valeoikeudenkäynniksi” Navalnyia vastaan.

– Tämä mielivaltainen tuomio on reaktio hänen rohkeuteensa puhua kriittisesti Kremlin hallinnosta, Michel sanoi.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk on niin ikään vaatinut Navalnyin välitöntä vapauttamista ja oikeuksien loukkaamisen lopettamista. Hän painotti lausunnossaan tuoreen tuomion herättävän jälleen vakavia huolia siitä, kuinka Venäjällä oikeusjärjestelmää käytetään poliittisiin tarkoituksiin.

Tuomion mitalla ei merkitystä

Nalvanyin tavoin Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arveli etukäteen, että tulossa on kova tuomio. Sillä pyritään Lassilan mukaan viestimään Navalnyille ja tämän tukijoille, ettei vapautumista ole näköpiirissä.

Tuomion mitalla ei kuitenkaan ole käytännön merkitystä.

– Jos tarve vaatii, uusi rikos voidaan keksiä mistä tahansa, Lassila sanoi STT:n haastattelussa.

Tuomiot ovat Lassilan mukaan koventuneet Venäjällä etenkin sen jälkeen, kun suurhyökkäys Ukrainaan alkoi.

– Puhutaan kovimmista tuomioista sitten Josif Stalinin ajan. Poliittisten vankien määrä on korkeampi kuin mitä se oli Neuvostoliitossa esimerkiksi Leonid Brezhnevin aikana.

Aiemmin esimerkiksi korkeimman oikeuden päätöksillä on voitu näytösluontoisesti lyhentää aiemmin annettuja tuomioita, mutta nyt tätäkään ei enää Lassilan mukaan tapahdu.

Navalnyi pidätettiin vuonna 2021 hänen palattuaan Venäjälle Saksasta, jossa hän oli toipumassa myrkytysyrityksestä. Nyt hänen on kerrottu kärsineen vankilassa huonoista oloista ja terveysongelmista sekä laihtuneen huomattavasti.

Jos Navalnyi kuolisi vankeudessa, se varmasti aiheuttaisi Lassilan mukaan Venäjän sisällä jonkinlaisia reaktioita. Hän ei kuitenkaan näe, että pelkästään poliittisten vankien tilanne saisi kansalaisia laajemmin protestoimaan ja siten riskeeraamaan omaa turvallisuuttaan.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *