Ahtaajat ovat menneet lakkoon keskiviikkoaamuna. Arkistokuva Oulun Oritkarin satamasta.
Kuva: Leinonen Jukka
Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakot ovat alkaneet satamissa ja kuljetuksissa tänään.
Puoliltaöin alkoivat kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealan lakot. Aamukuudelta alkoivat puolestaan ahtausalan lakko satamissa sekä terminaalialan lakko.
Työtaisteluun päädyttiin, kun AKT hylkäsi eilisiltana sovittelijan työriitaan antaman sopimusehdotuksen.
AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan sovintoehdotukset olivat sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättömiä.
Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan sovittelua yritetään jatkaa lähipäivinä.
Puheenjohtaja Ismo Kokon mukaan sovintoehdotukset olivat sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättömiä.
Ahtausalan lakko alkoi satamissa keskiviikkoaamuna kello kuudelta ja jatkuu siitä eteenpäin toistaiseksi. Terminaalialan lakko alkoi myös kello kuudelta aamulla ja kestää lakkovaroituksen mukaan ensi keskiviikkoon asti.
Kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealojen lakot alkoivat heti vuorokauden vaihtuessa. Niiden on määrä päättyä ensi tiistaina puolilta öin.
Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000:ta työntekijää ja aiheuttavat laajoja vaikutuksia Suomen ulkomaankauppaan ja moniin kuljetuksiin.
Valtaosa AKT:n sopimuksista ja samalla työrauhavelvoite päättyi tammikuun lopussa.
Seuraava lakkoaalto uhkaa maaliskuun alussa
Kokon mukaan sovintoehdotukset oli pakko hylätä täysin riittämättöminä.
– Sen enempää tekstikysymyksiin kuin riittäviin palkkaratkaisuihin ei työnantajapuolella löytynyt mielenkiintoa, Kokko sanoi tiedotteessa.
AKT antoi samalla uusia lakkovaroituksia lakoista, jotka alkaisivat 1. maaliskuuta. Lakot koskisivat kuorma-autoalaa, huoltokorjaamoita, säiliöautoalaa, linja-autohenkilökuntaa, öljytuotealaa ja terminaalitoimintaa.
Työnantajapuoli tuomitsi AKT:n toiminnan täysin vastuuttomaksi.
– AKT pelaa häikäilemätöntä peliä laittamalla Suomen säppiin ja ajamalla vientiteollisuuden päin seinää. Mikään ei riitä, vaan AKT vaatii reilusti viennin päänavausten ja jopa Saksan ratkaisujen ylittäviä palkankorotuksia, sanoivat Autoliikenteen Työnantajaliiton toimitusjohtaja Mari Vasarainen ja Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä tiedotteessa.
Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala syytti AKT:ta yrityksestä painostaa itselleen muita aloja korkeammat palkankorotukset.
– AKT vaarantaa lakollaan suomalaisten työpaikkoja sekä aiheuttaa vahinkoa koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Pitkittyessään lakolla on syviä vaikutuksia, jos ja kun suomalaisyritykset menettävät asiakassuhteita lakon takia, Oksala sanoi tiedotteessa.
Satamaoperaattorit peräsivät yleistä linjaa
Satamaoperaattorit ry varoitti, että lakko vahingoittaa välittömästi ulkomaankauppaa ja johtaa pahimmillaan tehtaiden alasajoon. Vain 1 800 ahtaajan lakko hiljentää toiminnan kaikissa Suomen satamissa.
– Emme voi ylittää palkankorotuksissa vientiteollisuuden tasoa, sillä olemme riippuvaisia vientiyrityksistä asiakkaina, sanoi Satamaoperaattorien toimitusjohtaja tiedotteessa.
Mutru huomautti, että ahtaajien palkat ylittävät jo nyt teollisuustyöntekijöiden palkat keskimäärin 28 prosentilla.
– Säännölliseltä työajaltaan ahtaajat saavat keskimäärin 4 000 euroa kuussa. Ylityö- ja sunnuntaikorotuksineen palkka on jo yli 4 400 euroa kuussa, Mutru sanoi.
Päivitetty 15.2. kello 6.13 lakon alkamistiedoilla.
Päivitetty tiedoilla sovintoesityksen hylkäämisestä kello 21.01. Lisätty Satamaoperaattorit ry:n kommentit kello 21.16.