Kuluttaja-asiamies puuttui kahden valokuituliittymiä myyvän yrityksen toimintaan – Kohtuuttomia ehtoja ja puutteita markkinoinnissa

Kuluttaja-asiamies puuttui kahden valokuituliittymiä myyvän yrityksen toimintaan – Kohtuuttomia ehtoja ja puutteita markkinoinnissa

Supernopeita nettiyhteyksiä lupaavien valokuituliittymien markkinointi ja myynti käy kuumana Suomessa.

Sopimukset ovat usein varsin monimutkaisia ja sisältävät monenlaisia ehtoja. Alan tilanne on saanut myös kuluttaja-asiamiehen valvomaan yhtiöiden toimintaa keväästä 2022 alkaen.

Keskeinen ongelma on, ettei valokuituliittymän tilaava kuluttaja välttämättä tiedä tullaanko yhteyttä lopulta rakentamaan.

Kuluttaja-asiamies kertoo selvittäneensä etenkin Valokuitunen Oy:n sekä Adola Oy:n tarjoaman Valoo Täyskuitu -nimisen palvelun sopimusehtojen ja markkinoinnin ongelmia.

Adola ei sopimusehdoissaan määritellyt yritystä sitovan rakentamispäätöksen ajankohtaa eikä liittymän toimituksen lopullista takarajaa.

Kuluttaja-asiamies piti lisäksi molempien yritysten purkumaksulausekkeita kohtuuttomina. Ne mahdollistivat täyttä liittymismaksua vastaavan purkumaksun veloittamisen jo ennen yrityksen sitovaa rakentamispäätöstä, kerrotaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa.

– Kuluttaja-asiamiehen näkemyksen mukaan purkumaksujen kohtuullisuutta tulee arvioida eri perustein ennen rakentamispäätöstä ja sen jälkeen. Ennen rakentamispäätöstä kuluttajalta voi veloittaa purkumaksuna ainoastaan välittömästi tilauksesta aiheutuneet kohtuulliset kulut, eli esimerkiksi hallinnolliset käsittelykulut, KKV toteaa.

Puutteita oli lisäksi molempien yritysten markkinoinnissa.

Valoo Täyskuitu -liittymää markkinoitiin näyttävästi nollan euron hintaisena. Markkinoinnissa ei kuitenkaan annettu tietoa tarjouksen ehdollisuudesta eikä sen edellyttämän määräaikaisen laajakaistapalvelun kuukausi- ja kokonaishinnasta.

Myöskään Valokuitusen palvelun lopulliseen kokonaishintaan vaikuttavat tekijät eivät käyneet riittävän selvästi ilmi kaikesta yrityksen hintamarkkinoinnista.

– Jos palvelun markkinoinnissa annetaan hintaa koskevia tietoja, tulee aina kertoa myös palvelun lopullinen kokonaishinta tai jos se ei ole mahdollista, kokonaishinnan määräytymisen perusteet, KKV toteaa.

Molemmat yhtiöt ovat sitoutuneet tekemään kuluttaja-asiamiehen edellyttämät muutokset toimintaansa.

Kuluttaja-asiamies kehottaa muitakin valokuituyrityksiä perehtymään KKV:n toukokuussa julkaisemaan alan ohjeistukseen ja tarvittaessa korjaamaan sopimusehtojaan ja markkinointiaan.

Valokuitusen omistavat teleoperaattori Telia ja pääomasijoittaja Capman. Valoon omistava Adola Oy on hollantilaisen sijoitusyhtiön hallussa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *