Lehtitiedot: Saksa ei anna Ukrainalle taistelupanssarivaunuja, ellei Yhdysvallat lähetä Ukrainalle omiaan – Ukraina ollut yhteydessä Kiinaan

Lehtitiedot: Saksa ei anna Ukrainalle taistelupanssarivaunuja, ellei Yhdysvallat lähetä Ukrainalle omiaan – Ukraina ollut yhteydessä Kiinaan

Leopard-panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan on keskusteltu paljon Euroopassa. Kuvassa tshekkiläiset sotilaat Leopard-panssarivaunuissa.

Leopard-panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan on keskusteltu paljon Euroopassa. Kuvassa tshekkiläiset sotilaat Leopard-panssarivaunuissa.

Kuva: VLADIMIR PRYCEK

Saksa ei aio lähettää taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, ellei Yhdysvallat suostu lähettämään omiaan, kertovat yhdysvaltalainen Wall Street Journal ja saksalainen Süddeutsche Zeitung lähteisiinsä vedoten.

Wall Street Journalin jututtamat saksalaiset virkamieslähteet kertovat, ettei Saksa lähetä tai anna liittolaistensa lähettää saksalaisvalmisteisia taistelupanssarivaunuja, ellei Yhdysvallat lähetä vuorostaan yhdysvaltalaisvalmisteisia vaunuja.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on Süddeutsche Zeitungin saamien tietojen mukaan tehnyt tiistaina Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa käymässään puhelussa selväksi, että Saksa voisi myöntyä paineen alla vain jos Yhdysvallat lähettäisi Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

International Institute for Strategic Studies -ajatushautomon mukaan Nato-mailla on yhteensä yli kaksi tuhatta saksalaisvalmisteista Leopard-taistelupanssarivaunua.

Leopard-vaunuja on kahdentyyppisiä: 1960-luvulla suunniteltu Leopard 1 ja edeltäjäänsä huomattavasti kehittyneempi Leopard 2. Virkamiesten mukaan Saksa voisi itse lähettää lyhyellä varoitusajalla vain viitisentoista uudemman mallista Leopard-taistelupanssarivaunua, kertoo Wall Street Journal.

Saksan ehdoista panssarivaunujen lähettämiselle on Suomessa kertonut aiemmin ainakin Helsingin Sanomat.

”Tämä on taistelu arvojemme puolesta”

Euroopassa muun muassa Suomi, Puola ja Tanska ovat jo ilmaisseet olevansa valmiita lähettämään saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan, jos saavat siihen Saksalta luvan. Yksikään maista ei ole tehnyt tästä kuitenkaan virallista pyyntöä.

Perjantaina on määrä järjestää Ukrainan aseapukokous Saksan Ramsteinissa. Kokoukseen on määrä osallistua edustajat noin 50 maasta, mukaan lukien kaikista 30 Naton jäsenmaasta.

Aiemmin on esitetty arvioita siitä, että päätös mahdollisesta laajemmasta Leopard-avusta voitaisiin saada perjantaisessa tapaamisessa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona, että Ukrainan länsimaisten tukijoiden on määrä luvata perjantaisessa tapaamisessa toimittavansa Ukrainalle aiempaa raskaampia ja nykyaikaisempia aseita.

– Tämä on taistelu meidän arvojemme puolesta, Stoltenberg perusteli vihjailemaansa lisätukea Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa.

Länsimaat lähettäneet entistä raskaampaa kalustoa

Monet Ukrainan liittolaisista ovat ilmoittaneet tässä kuussa aikeistaan lisätä sotilaallista tukeaan Ukrainalle.

Britanniasta tuli lauantaina ensimmäinen maa, joka lupasi lähettää raskaita panssarivaunuja Ukrainaan. Yhdysvallat on puolestaan luvannut lähettää Bradley-rynnäkköpanssarivaunuja ja Ranska on ilmoittanut antavansa Ukrainalle panssaroituja pyörillä kulkevia AMX-10 RC -taisteluajoneuvoja.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kuitenkin pyytänyt länsimaita lähettämään nykyaikaisia raskaita panssarivaunuja. Analyytikoiden mukaan edellä mainittu kalusto olisi elintärkeää Itä-Ukrainan taisteluissa, missä raskasta panssarikalustoa tarvittaisiin puolustuslinjojen läpäisemiseksi.

Keskiviikkona Zelenskyi pyysi Davosin kokouksen osallistujia nopeuttamaan päätösten tekemistä Ukrainan auttamiseksi.

Klitshko: Positiivisia signaaleja tulevasta aseavusta

Ukrainan pääkaupungin Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo saaneensa erittäin positiivisia signaaleja siitä, että perjantaina oltaisiin ilmoittamassa uudesta Ukrainalle suunnatusta aseavusta.

Perjantaina on määrä järjestää Ukrainan aseapukokous Saksan Ramsteinissa. Aiemmin on esitetty arvioita siitä, että päätös mahdollisesta laajemmasta Leopard-avusta voitaisiin saada kyseisessä tapaamisessa.

– Toivon sen (kokouksen) olevan erittäin positiivinen Ukrainalle. Epävirallisesti, minulla on erittäin hyviä ja positiivisia signaaleja, Davosissa niin ikään ollut Klitshko kertoi uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona.

– Me tarvitsemme nykyaikaisia aseita. Ukrainalaissotilaat ovat erittäin hyviä, motivoituneita tässä sodassa, mutta motivaatio ei riitä, hän sanoi.

Klitshkon mukaan Leopard-taistelupanssarivaunut olisivat erittäin iso apu.

Ukrainan Zelenskyi kirjoitti kirjeen Kiinan Xille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kirjoittanut Kiinan presidentille Xi Jinpingille kirjeen, jossa hän pyytää Xitä osallistumaan keskusteluun kanssaan. Zelenskyin vaimon Olena Zelenskan mukaan kirje ojennettiin Kiinan delegaatiolle Davosissa.

Ukrainalaispresidentti on useaan otteeseen pyrkinyt saamaan yhteyden Xihin Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa viime vuoden helmikuussa. Zelenskyi on toivonut, että Kiinan vaikutusvallasta voisi olla hyötyä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Presidentin puoliso Zelenska kertoi jo tiistaina puheessaan, että hänellä on mukanaan Xille osoitettu kirje, mutta hän kertoi keskiviikkona uusia yksityiskohtia asiaan liittyen.

– Se oli ele ja kutsu vuoropuheluun, ja toivon erittäin paljon, että kutsuun tulee vastaus, Zelenska sanoi toimittajille.

Analyytikot: Kiina voinee ryhtyä välittäjäksi rauhanneuvotteluissa

Kiina on pyrkinyt pitämään neutraalin aseman Venäjän hyökkäyssotaan liittyen. Samalla maa on syventänyt suhteitaan Venäjän kanssa, erityisesti energia-asioiden saralla.

Osa analyytikoista on kuitenkin arvellut, että Kiina saattaisi lopulta astua välittäjän asemaan neuvotellakseen lopun taisteluille Ukrainassa.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi peräänkuulutti viime syyskuussa, että kaikki osapuolet yrittäisivät estää ”kriisiä läikkymästä ylitse”. Lausunto alleviivasi huolta konfliktin talousvaikutuksista, jotka ovat tuntuneet ympäri maailman.

Zelenskyi kertoi hongkongilaiselle South China Morning Postille elokuussa, että hän oli esittänyt Xille virallisen pyynnön osallistua keskusteluun. Ukrainalaispresidentin mukaan vuoropuhelu olisi avuksi.

Ukrainan ja Kiinan ulkoministerit tapasivat syyskuussa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Juttua päivitetty kello 22.55 tiedolla siitä, että Saksa ei anna Ukrainalle taistelupanssarivaunuja, ellei Yhdysvallat suostu antamaan omiaan.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *