Dieselmoottorin kuolemaa on ennustettu vuosikaudet, mutta kaikki eivät siihen usko.
Yksi vastavirtaan kulkijoista on Mazda, jolla riittää rahkeita ja rohkeutta poikkeukselliseen siirtoon: se tuo markkinoille kokonaan uuden rivikuutosdieselin uudessa CX-60-maasturimallissaan.
Uuden moottorin iskutilavuus on 3,3 litraa. Tulokas korvaa vanhan 2.2-litraisen vastaavan myllyn. Tehokkuus, puhtaus ja taloudellisuus parantuvat tästä huolimatta, Mazda lupaa.
Voimansiirrosta vastaa 8-lovinen automaattivaihteisto. Sen kytkimien väliin on sijoitettu 48-volttinen sähkömoottori, jonka teho on 17 hevosvoimaa ja vääntö 153 newtonmetriä.
Käytännössä kyse on siis diesel-hybridiratkaisusta, jonka tuloksena auton WLTP-kulutuslukema putoaa 5–5,2 litran tuntumaan vetotavasta riippuen.
Suomessa Mazda CX-60 -mallistoon kuuluu vielä PHEV-lataushybridiversio. Sille luvataan sähköllä 63 kilometrin toimintamatka ja 1,5 litran keskikulutus. Jälkimmäinen tunnetusti riippuu täysin siitä, kuinka ahkerasti autoa ladataan.
Dieselillä on yhä etunsa
Mutta miksi juuri diesel? Tähän kysymykseen vastaa Mazdan lehdistötilaisuudessa brittitohtori James Turner, tosin ennalta nauhoitetussa esitelmässään.
Uransa aikana muun muassa Lotuksella ja Cosworthilla työskennelleen tohtorin viesti kuuluu kiteytettynä näin:
”Polttomoottorin ainoa ongelma on se, että ne käyvät fossiilisilla polttoaineilla.”
Upouusi kuusisylinterinen polttomoottori alkaa olla automaailmassa superharvinaisuus. Mazdan 3,3-litrainen dieseltulokas saattaa jäädä yhdeksi viimeisistä, joita Euroopassa vielä esitellään.
Kuva: Kari Pitkänen
Turner puolustaa polttomoottorin asemaa tutuilla argumenteilla: se on edullinen, koeteltu ja kestävä tapa tuottaa liikkumiseen tarvittavaa energiaa.
Maapallon resurssit, raaka-aineet ja voimavarat eivät yksinkertaisesti riitä maantieliikenteen tai edes henkilöautoilun täydelliseen sähköistymiseen. Kaikkia voimalähderatkaisuja siis tarvitaan, ainakin vielä useiden vuosikymmenten ajan.
Turnerin kanssa on helppo olla samaa mieltä. Sanoman puolueettomuutta tosin himmentää se, että hän edustaa nykyisin Saudi-Arabian Riadissa toimivaa Kuningas Abdullahin yliopistoa. Sillä voisi kuvitella olevan omakin lehmä ojassa polttomoottoriasioissa.
Alusta päästää pomput läpi
Dieselmoottorilla voi ja saa Turnerin mukaan olla tulevaisuutta, mikäli sen polttoaine on toteutettu esimerkiksi uusiutuvasta jäteraaka-aineesta – kuten Suomessa jo tehdään – tai se on sähköllä valmistettua synteettistä e-laatua.
E-polttoaineet valmistetaan hiilidioksidista tai -monoksidista sekä vedystä, mutta hankkeet ovat vielä pilottivaiheessa.
Maailmassa kuitenkin on vielä kymmeniä vaurastuvia valtioita, jotka eivät vanno polttomoottorien dumppaamisen nimeen. Mazdalla riittää siis markkinoita, vaikka eurooppalaiset autoilijat nyrpistäisivätkin nenää dieselvaihtoehdoille.
Koeajossa Mazdan uusi diesel selviää matkan rasituksista hyvin. Koneen käyntiääni on melko rouhea ja matkustamoon asti kuuluva. Paremminkin vaimennettuja vastaavia moottoreita on vastaan tullut.
Rattinäppäimet ovat oivasti sormien ulottuvilla, mutta osa niistä on aika pienikokoisia. Tässä suhteessa Mazdojen varustelu ei ole muuttunut kymmenessäkään vuodessa juuri lainkaan.
Kuva: Kari Pitkänen
Kulutuslupaus pitää hyvin kutinsa, ja vääntö riittää kiidättämään ison Mazdan vaivattomasti laaksojen pohjalta kukkuloiden kuninkaaksi.