Suomeen on tullut vuosien ajan satoja marjanpoimijoita Thaimaasta.
Kuva: Ville-Petteri Määttä
Suomen viranomaiset saivat tietää thaimaalaisten marjanpoimijoiden hyväksikäytöstä jo syksyllä 2020, kertoo Ylen MOT-ohjelma.
MOT on saanut haltuunsa tallenteen syksyllä 2020 pidetystä etäkokouksesta, jossa suomalaiset marja-alan toimijat ja thaimaalaiset viranomaiset kävivät läpi päättynyttä marjanpoimintakautta.
Kokouksessa olivat mukana myös Polarica Marjanhankinta Oy:n entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo sekä työ- ja elinkeinoministeriön korkea-arvoinen virkamies Olli Sorainen. Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee heitä kumpaakin rikoksista marjanpoimintabisneksen yhteydessä.
Kristoa epäillään muun muassa vuosina 2020–2022 tapahtuneesta törkeästä ihmiskaupasta. Soraisen kohdalla rikosnimikkeenä on törkeä lahjusrikos.
Syksyllä 2020 pidetyssä kokouksessa thaimaalaiset viranomaiset kertoivat suomalaisille muun muassa siitä, että poimijoille oli maksettu liian vähän palkkaa ja heiltä oli veloitettu liikaa kulukorvauksia.
Lisäksi Thaimaassa toimiva suomalaisyritysten koordinaattori oli nostanut Thaimaalaisesta pankista poimijoiden vakuusrahoja ilman viranomaisten lupaa. Kyseessä oli suomalaisyritysten talletukset, joita oli tarkoitus käyttää poimijoiden palkkoihin, jos suomalaisyritys eivät hoida velvoitteitaan.
Thaimaalaisten välittämästä viestistä huolimatta suomalaisyritysten toimintaan ei puututtu.
Jukka Kristo ja Olli Sorainen eivät halunneet kommentoida aihetta MOT:lle. Myös Polarica Marjanhankinta Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Mari Onkamo vaikeni. Sekä Polarica että Kristo ja Sorainen ovat kiistäneet, että marjanpoiminnassa olisi tapahtunut laittomuuksia.
Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi joulukuussa, että thaimaalaispoimijoihin kohdistunut ihmiskauppaepäily on laajentunut myös toiseen suomalaiseen yritykseen ja rikoksista epäiltyjä on aiempaa enemmän. Lisäksi Thaimaan poliisi oli tehnyt Thaimaassa kotietsintöjä KRP:n pyynnöstä.
Poliisi epäilee, että jopa kymmenet poimijat ovat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi.