Naisleijonat näytti Ruotsille hauista ja kiri arvokkaaseen voittoon – ”Sisukas ja isosydäminen joukkue nousi kolmannessa erässä”

Petra Nieminen vastasi ottelun voittomaalista. Arkistokuva.

Kuva: MARK CRISTINO

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue näytti pääsiäissunnuntaina Kanadan MM-turnauksessa Ruotsille hauista. Päätöserän maalein 4–0 voittanut Naisleijonat kiri 4–2-voittoon Ruotsista ja varmisti B-lohkossa MM-pudotuspelipaikan.

Kaikki kolme turnausotteluaan Bramptonissa yhteismaalein 21–3 voittanut Suomi oli kaksi ensimmäistä erää vaisu. Kun 17-vuotias Mira Jungåker iski toisen erän lopussa ylivoimalla Ruotsin johdoksi 2–0, näytti pahalta.

Kolmannessa erässä Suomi löysi maltin, itsehillinnän ja rutiinin. Viivi Vainikka avasi erän alussa maalihanan, Ronja Savolainen tasoitti ylivoimalla 2–2:een ja Petra Nieminen laukoi Naisleijonat johtoon.

Puolustaja Savolainen huipensi hienon ottelunsa laukomalla lopussa toisen maalinsa, kun Ruotsin Annie Silen istui jäähypenkillä laitataklauksesta saamaansa viiden minuutin rangaistusta.

Suomen päävalmentaja Juuso Toivolalla oli ottelun päätyttyä aihetta tyytyväisyyteen.

– Nihkeän ensimmäisen ja heikon kakkoserän jälkeen sisukas ja isosydäminen joukkue nousi kolmannessa erässä. Loistava lopputulos, Toivola kehui TV5:n haastattelussa.

MM-ottelujen alut vaikeita

Jos MM-avausottelun heikko vastustaja Ranska jätetään pois laskuista, Naisleijonien pelien alut ovat olleet vaikeita. Suomi oli ahtaalla ennen Ruotsia myös Saksaa vastaan.

– Vaikea sanoa, mistä (tämä) johtuu. Ihmismieli on mielenkiintoinen, päävalmentaja Toivola pyöritteli.

Suomi päättää MM-alkusarjan maanantaina Unkaria vastaan. Yksikin sarjapiste riittäisi Suomelle lohkovoittoon. Tällä joukkue todennäköisesti välttyisi saamasta MM-pudotuspelien avauksessa vastustajaksi A-lohkon kovaa Kanadaa tai Yhdysvaltoja.

B-lohkossa paikka puolivälieriin on jaossa kolmelle parhaalle.

Suomi putosi viime syksynä katastrofaalisesti sujuneessa MM-turnauksessa A-lohkosta B-lohkoon. Suomi oli Tanskassa pelatussa turnauksessa vasta kuudes, mikä oli Naisleijonille historiallisen huono MM-sijoitus.