Oikeuskansleri Tuomas Pöysti moittii Katri Kulmunia riittämättömästä harkinnasta valtion varojen käytössä viestintäkoulutuksiin liittyen.
Kuva: Jussi Leinonen
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti moittii entistä valtiovarainministeriä Katri Kulmunia (kesk.) riittämättömästä harkinnasta valtion varojen käytössä, kun Kulmuni osallistui yksityisen yrityksen viestintäkoulutuksiin.
Pöysti antoi tiistaina ratkaisunsa kanteluihin, jotka koskivat Kulmunin saamaa viestintäkoulutusta ministeriaikanaan. Yli 50 000 euroa maksaneet koulutukset maksoi työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö. Kuitenkin ainakin joulukuussa 2019 Kulmunia valmennettiin oikeuskanslerin mukaan osallistumaan Ylen keskusteluohjelmaan keskustan puheenjohtajana eikä ministerinä.
Oikeuskansleri Pöysti toteaa ratkaisussaan, ettei ministeriöiden varoja saa käyttää puoluepoliittisiin tarkoituksiin.
– Oikeuskansleri ei voi pitää hyväksyttävänä sitä, että ministerille voitaisiin hankkia valtion varoilla minkälaista koulutusta tahansa sillä perusteella, että koulutuksessa saatu osaaminen edistää ministerin tehtävien hoitamista, ratkaisussa todetaan.
Kulmunia ei kuitenkaan ole oikeuskanslerin mukaan syytä epäillä sellaisesta rikoksesta, josta Kulmunia voitaisiin ministerinä syyttää. Kulmuni ei oikeuskanslerin mukaan osallistunut koulutussopimuksista päättämiseen eikä hän selvityksen perusteella käyttänyt käskyvaltaansa väärin.
Oikeuskanslerin Kulmunilta saaman selvityksen mukaan Kulmuni oli ollut käsityksessä, että viestintäpalvelut olivat tarjouspyynnön mukaiset ja liittyivät ministerin tehtäviin. Hän kertoi, ettei ollut ollut tietoinen kaikista toimeksiannoista.
Kuitenkin oikeuskanslerin mukaan Kulmuni oli tietoinen saamansa koulutuksen sisällöstä ja siitä, että ministeriöt maksoivat ne. Hän olisi siksi voinut selvityttää, olivatko koulutukset asianmukaiset.
– Kulmunin osallistuminen viestintäkoulutukseen, joka liittyi puoluepoliittisiin tarkoituksiin, osoittaa häneltä laillisuusvalvonnallisesti riittämätöntä harkintaa, ratkaisussa todetaan.
Entiselle avustajalle tuomio
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime kuussa Kulmunin erikoisavustajana toimineen Kari Jääskeläisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta viestintävalmennushankintojen vuoksi.
Oikeus katsoi, että joulukuussa 2019 järjestetyissä koulutuksissa erehdytettiin valtiovarainministeriötä ja työ- ja elinkeinoministeriötä. Koulutukset liittyivät oikeuden mukaan Kulmunin rooliin keskustapuolueen puheenjohtajana, eivätkä varsinaisesti ministerin työhön. Jääskeläisen katsottiin aiheuttaneen valtiovarainministeriölle yli 13 000 euron taloudellisen vahingon.
Jääskeläinen kiisti syytteen ja sen, että olisi erehdyttänyt ketään. Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta.
Oikeuskansleri puolestaan toteaa, että Kulmunin menettely tapahtumissa oli vähäinen, eikä esitutkintaa ole aihetta käynnistää. Oikeuskanslerin mukaan kanteluissa moitittiin myös Jääskeläisen toimintaa, mutta Pöysti jätti hänen osuutensa tutkimatta jo käynnissä olleen rikostutkinnan vuoksi.
Kulmuni sai valmennusta puoluejohtajien tv-keskusteluun
Oikeuskanslerin selvitys koski samoja hankintoja, joita on käsitelty myös Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudessa erityisavustaja Jääskeläisen syyksi luetut viestintävalmennus- ja konsultointihankinnat koskivat Kulmunin esiintymistä Ylen A-studiossa sekä tämän Instagram-päivitystä.
Joulukuun 3. päivä 2019 viestintätoimisto Tekir antoi Kulmunille valmennusta Ylen A-studion lähetykseen, jossa puolueiden puheenjohtajat keskustelivat samana päivänä pyydettyyn hallituksen eroon sekä tulevan hallituksen muodostamiseen ja hallitusohjelmaan liittyvistä asioista.
Joulukuun 13.–18. päivä toteutettu konsultointi koski Kulmunin Instagramissa 12. joulukuuta 2019 tekemää kyselyä siitä, pitäisikö Syyrian al-Holin leiriltä palauttaa Suomeen vain lapset vai lapset äiteineen, mihin Kulmuni oli esittänyt keskustan kannanoton.
Oikeuskanslerin mukaan osa koulutuksista liittyi Kulmunin ministeritehtäviin, mutta toisaalta Pöystin ratkaisussa todetaan, ettei rajanveto puolueen puheenjohtajan ja ministerin tehtävien välillä ole aina yksiselitteinen.
– Koulutuksen puoluepoliittista tarkoitusta ja valtion varojen hyväksyttävää käyttöä on arvioitava tapauskohtaisesti, Pöysti arvioi.
Kulmuni maksoi koulutusten hinnan ministeriöille
Suomen Kuvalehden jutusta alkanut viestintäkoulutuskohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020. Samana syksynä hän tavoitteli jatkokautta keskustan puheenjohtajana, mutta puolueväki valitsi johtoon Annika Saarikon.
Suomen Kuvalehden mukaan Kulmunille oli annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla kaikkiaan miltei 50 000 eurolla. Valtiovarainministeriön tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56 000 euroa.
Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valtiovarainministerin paikalta erottuaan Kulmuni kertoi maksaneensa viestintäkoulutusten hinnan ministeriöiden tileille.