Moni nainen kärsii parisuhteessaan väkivallasta, josta ei uskalla kertoa kenellekään.
Kuva: Jarmo Kontiainen
Alkuviikon hätkähdyttävin kotimainen uutinen nousi kyselytutkimuksesta, jonka teemana oli miesten suhtautuminen naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Tuloksissa oli jotain myönteistäkin, mutta myös pelottavia havaintoja suomalaismiesten asennemaailmasta.
Se positiivisin tieto naisjärjestöjen yhteistyöelin Nytkiksen teettämässä tutkimuksessa oli, että suomalaismiehistä 90 prosentin mielestä naisiin kohdistuva väkivalta on aina väärin. Niin ikään 84 prosenttia miehistä ajattelee, että miesten tulisi ottaa suurempi vastuu naisiin kohdistuvan väkivallan lopetuksesta.
Häkellyttävästi joka viides mies oli kuitenkin täysin tai jokseenkin samaa mieltä sen väitteen kanssa, että “naiset voivat ansaita heihin kohdistuvan väkivallan esimerkiksi tietynlaisella pukeutumisella, käytöksellä tai ulkonäöllä”.
Tyrmistyttävä näkemys ei tunnu sivistysvaltiossa kasvaneen ihmisen ajattelulta lainkaan, enemmänkin talibanjohtajien mielenliikkeiltä.
Huolestuttavaa on se, että yli viidennes 18 – 24-vuotiaista on melko tai täysin samaa mieltä sen väitteen kanssa, että ”joskus on välttämätöntä käyttää väkivaltaa tullakseen kunnioitetuksi”. Tuo ajatus sai nuorimmilta miehiltä kaikkein eniten tukea.
Tutkimuksen tuloksia on muun muassa some-keskusteluissa moitittu epävarmoiksi ja tutkimusta väärin toteutetuksi. Yksi kysymyksiä herättävä seikka onkin se, miksi toisessa kohtaa miesten ylivoimainen enemmistö yksiselitteisesti tuomitsee naisiin kohdistuvan väkivallan mutta toisessa kohtaa aikamoinen joukko sen silti hyväksyy.
Tämä ristiriitaisuus ei kuitenkaan peitä alleen kiistatonta havaintoa: väkivalta saa aivan liian monen miehen hyväksynnän. Energia olisi nyt suunnattava sen selvittämiseen, miksi moni suomalaismies edustaa sanalla sanoen vinksahtaneita näkemyksiä naisten kohtelusta.
Kykenemättömyys kiistojen ratkaisuun puhumalla on tuttu, ehkä päteväkin väkivallan selitys. Toisaalta tutkimuksessa pulpahtelee pintaan viitteitä siitä, että joidenkin suomalaismiesten ajatteluun kuuluu jopa niin sanotun kunniaväkivallan hyväksyntä.
Sosiaalisen median ja muun nettisisällön vaikutus on myös nostettu esiin. Kuplautuminen omaa ajattelua edustaviin ryhmiin, tietynlaisten nettisisältöjen seuranta ja eristäytyminen niiden pariin voi hyvin kuulua selittäjiin, kun tietää, millaisia aikoja netissä tätä nykyä niin nuoret kuin vanhemmatkin viettävät.
Some ja netin ärsyke- ja informaatiovirta ei vaikuta vain miehiin. Tutkimuslaitos E2 Tutkimuksen tuoreen katsauksen mukaan mukaan vihan tunteita poliittisen keskustelun takia tuntevien kansalaisten määrä on kasvussa, ja poliittinen debatti herättää vihan tunteita erityisesti nuorissa naisissa.
Muutoksen takana voi olla samoja syitä kuin mitkä selittävät myös miesten aggressiivisia asenteita. Vaikka viha on hyvin inhimillinen tunne, sen määrän kasvu yhteiskunnassa ei tiedä hyvää.