Lukijan kuvassa tavallisten revontulien vieressä näkyvät raketista ammutut barium-pilvet.
Kuva: Jani Hyvärinen
Oulun ja Pohjois-Suomen taivaalla nähtiin torstaina harvinaislaatuinen valoilmiö. Lukijoiden havaintojen mukaan taivaalle piirtyi useita ympyränmuotoisia, väriään muuttavia valoja.
– Valot syttyivät nopeasti punaoransseina ja himmenivät sitten sinisen ja vihreän sävyiseksi ja laajenivat samalla. Himmeinä olivat näkyvissä useita minuutteja, Kalevan lukija kertoo.
Katso kuvagalleria valopalloista.
Oulun Arktoksen puheenjohtajan Jaakko Visurin mukaan valot olivat peräisin Ruotsin Kiirunan Esrangen laukaisukeskuksesta ammutusta Ruotsin avaruuyhtiön luotausraketista.
Barium-pilvet näkyivät taivaalla useita minuuteja.
Kuva: Jaakko Asikainen
– Raketissa lähetettiin bariumia yläilmakehään yli 100 kilometrin korkeuteen. Barium ionisoituu auringon uv-valon vaikutuksesta herkästi ja alkaa sitten säteilemään valoa.
Valopallot muodostuivat siis eri korkeuksissa raketista vapautetuista barium-pilvistä.
Kyseessä on tieteellinen koe, jonka tarkoituksena on tutkia yläilmakehän tuulia ja magneettikentän vaikutusta sähköisesti varattuihin hiukkasiin.
Visurin mukaan vastaavanlainen koe on harvinainen Pohjoismaissa.
Lukijan Nallikarissa kuvaamalla videolla näkyy, kuinka luotainraketti levittää taivaalle valoa eri värein hohtavaa bariumia
Video: Jenni-Juulia Kontsas
– Voi olla, että tällaisen näkee vain kerran elämässä, Visuri kertoo.
Visurin mukaan eteläisin havainto valoista on Nurmijärveltä, mutta parhaiten pallot ovat olleet nähtävissä Pohjois-Suomessa.
Raketin alkuperäinen laukaisuikkuna on ollut Avaruus ja tähdet -lehden mukaan 12. – 22. maaliskuuta. Sääolosuhteet olivat otolliset kuitenkin vasta tänään.
– Koe vaatii kirkasta säätä ja otollisia tuulia, jotta raketti saadaan turvallisesti oikealle radalle.
Avaruus ja tähdet -lehden mukaan bariumia levitettiin taivaalle yhteensä kahdeksan kiloa.
Kokeessa ammutut luotausraketit eivät pääse lehden mukaan kiertoratanopeuksiin, vaan palaavat kaaressa ballistisesti alas, yleensä loppuvaiheessaan laskuvarjon varassa.
Suurin osa Esrangesta laukaistavista luotausraketeista jää alle 100 kilometrin korkeuteen, mutta vuosittain laukaisuja tehdään myös avaruuden rajana pidetyn 100 kilometrin yläpuolelle. Korkeimmillaan raketteja on laukaistu Esrangesta noin 700 kilometrin korkeuteen.
– Olemme innoissamme, kun olemme saaneet kehittää luotausrakettikokeen IRF:lle heidän tutkimustaan auttamaan ja laukaista sen avaruuteen, Krister Sjölander Ruotsin avaruusyhtiö SSC:stä kertoo Avaruus ja tähdet -lehdessä.
Ruotsin avaruusyhtiöllä on pitkä historia revontulia tutkivista kokeista aina 1970-luvulta lähtien.
Raketista vapautetut barium-pilvet muuttivat väriään.
Kuva: Lukija