Perussuomalaiset keventäisi ansiotuloverotusta ja sopeuttaisi julkista taloutta – Purran mukaan verotusta ei pidä keventää heti

Perussuomalaiset julkisti maanantaina oman talouspoliittisen ohjelmansa, jossa puolue esittää muun muassa ansiotuloveron kevennystä. Puheenjohtaja Riikka Purran mukaan sitä ei kuitenkaan tulisi tehdä heti.

Perussuomalaiset julkisti maanantaina oman talouspoliittisen ohjelmansa, jossa puolue esittää muun muassa ansiotuloveron kevennystä. Puheenjohtaja Riikka Purran mukaan sitä ei kuitenkaan tulisi tehdä heti.

Kuva: MAURI RATILAINEN

Oppositiopuolue perussuomalaiset esittää ansiotuloverotuksen keventämistä kannustinloukkujen purkamiseksi ja työmarkkinoiden joustavuuden lisäämistä yleissitovien työehtosopimusten raameissa. Näin linjataan puolueen maanantaina julkaistussa talouspoliittisessa ohjelmassa.

Puolueen tiedotustilaisuudessa puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, ettei veronkevennyksiin haluta lähteä välittömästi. Hänen mukaansa julkiset menot tulee saada ensin laskuun ja talouden yleiskuva paremmaksi.

– Mielestäni ei voida lähteä siihen, että hallitusneuvotteluissa ja -ohjelmassa linjataan välittömästi lehmänkauppoja ja toiveita talouden korjaantumisesta, ja uskotellaan, että talouskasvu tulee korjaamaan näitä asioita ja samalla tehdään suuria veronalennuksia, Purra sanoi.

Purra maalaili synkeää kuvaa talouden tulevista näkymistä. Hänen mukaansa Suomi elää jatkuvasti yli varojensa.

– Valoa ei myöskään ole näkyvissä, sillä talouden kasvunäkymät pysyvät pitkään heikkoina, ja kriisien takia monet menot sosiaaliturvasta energiainvestointeihin ja -tukiin tulevat kasvamaan, Purra kuvaili.

Vaihtoehtobudjetissaan viime vuoden lopulla perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei ehdottanut tuloveronkevennyksiä tälle vuodelle.

Ei lisävelalle

Ohjelmassa myönnetään alijäämäisen julkisen talouden tasapainottamisen haaste samalla, jos verotusta kevennetään. Puolue kuitenkin uskoo Suomen pystyvän saavuttamaan vahvan bruttokansantuotteen kasvun ”rohkean” veropolitiikan vaikutuksilla.

– Samalla julkisten menojen tiukkaa priorisointia ja turhasta leikkaamista ei voi eikä pidäkään väistää, ohjelmassa sanotaan.

Ohjelmassa kovaa kritiikkiä saavat vihreä siirtymä, nykyhallituksen rahankäyttö ja julkisen velan kasvattaminen.  Lisävelanottoon olisi ensi vaalikaudella otettava kielteinen kanta.

– ”Sulle mulle” -jakopolitiikan aika on ohi, Purra sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ohjelman mukaan julkista taloutta olisi sopeutettava seuraavalla vaalikaudella vuosittain 2–4 prosenttia kutakin hallinnonalaa kohden. Sopeuttamistoimenpiteiden ulkopuolelle jätettäisiin muun muassa hyvinvointivaltiolle ”välttämätön henkilöstö”, kuten poliisit, opettajat ja sairaanhoitajat.

Yleistä asumistukea puolue haluaa uudistaa siten, että se kannustaisi työn perässä muuttamiseen.

Koulutusten aloituspaikoissa taas olisi keskityttävä työvoimaa tarvitseville aloille. Ammattikoulutuksen rahoituksen ja arvostuksen nostolla saataisiin perussuomalaisten mukaan houkuteltua ihmisiä ”duunariammatteihin”.

Ilmastotoimet, kehitysapu ja maahanmuutto saavat totutusti kritiikkiä

Perussuomalaisten ohjelmassa maahanmuutto ja -muuttajat ovat jälleen totutusti tapetilla. Ohjelman mukaan maahanmuutto ei ratkaise huoltosuhde- ja työvoimapulaongelmaa.

Perussuomalaisten jo aiemmin kertomista linjauksista ohjelmassa mainitaan muun muassa sosiaaliturvan muuttaminen kansalaisperusteiseksi sekä menojen vähentäminen kehitysavusta, maahanmuutosta ja vihreän siirtymän tukemisesta.

Perussuomalaiset kannattaa ukrainalaisten pakolaisten tukemista Suomessa ja Ukrainan tukemista muutenkin.

Ohjelmassa mainitaan myös jo aiemmin mainittu linjaus, jonka mukaan perussuomalaiset haluaa yhdistää ympäristöministeriön maa- ja metsätalousministeriöön oikeistoblokin johtaman Ruotsin nykyhallituksen tapaan.

– Mielestäni Suomen kannattaisi tästä ottaa mallia. Muun muassa ympäristöhallinto ja ympäristöministeriö ovat paisuneet viime vuosina aivan kohtuuttomasti, sanoi Purra.

Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 pitää perussuomalaisten mukaan siirtää vuoteen 2050.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *