Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, että Wagner-joukkojen johtaja Jevgeni Prigožinin juhannuksena johtama kapina todennäköisesti horjuttaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin asemaa Venäjällä. Putin tuomitsi kapinan jyrkkäsanaisesti 24. kesäkuuta televisioidussa puheessa.
Kuva: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN
Tyngäksi jäänyt Wagner-kapina horjuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin asemaa, ja se saattoi olla vasta alkusoittoa, arvioivat suomalaisasiantuntijat.
Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtava tutkija Sinikukka Saari sanoo Twitterissä Putinin aseman radikaalisti heikentyneen, vaikka tämä uskotteleekin kaiken olevan normaalia. Saari kirjoittaa lauantaisten tapahtumien paljastavan karulla tavalla Putinin hallinnon heikkoudet.
– Autoritaarinen ketteryys ja ”luovat ratkaisut” voivat toimia jonkin aikaa, mutta (ne) ovat hallinnolle valtavia riskejä.
Apulaisprofessori Katri Pynnöniemi Helsingin yliopistosta ja Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi STT:lle lauantai-iltapäivällä, että kokonaisuudessaan tilanne heikentää Putinin kykyä johtaa maata. Pynnöniemi kommentoi asiaa STT:lle ennen kuin Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin lauantaina illalla ilmoitti, että Wagner-joukot keskeyttävät etenemisensä kohti Moskovaa ja kääntyvät takaisin entisiin asemiinsa.
Pynnöniemi piti myös mahdollisena, että jos Wagnerin aseellinen kapina onnistuttaisiin tukahduttamaan, Venäjällä luotaisiin tarina, että kapina on ollut lännen tukema.
”Putin ei ole niin vahva kuin esittää”
Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Putinin lauantaiaamuna pitämä puhe oli uhmakas, mutta presidentti suostui tunteja myöhemmin ”epämääräiseen diiliin”.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti myöhään lauantai-iltana, että Wagnerin johtaja Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle ja rikostutkinta tätä vastaan lopetetaan. Prigozhin olisi voinut saada 10–20 vuoden vankeustuomion aseellisen kapinan organisoinnista.
– Nöyryytys ei jää huomaamatta maailmalla eikä Venäjällä. Lisää sisäisiä episodeja (on) edessä. Putin ei ole niin vahva kuin esittää, pääkaupungin hallinta oli vaakalaudalla, Aaltola kirjoittaa Twitterissä.
Kokoomuksen kansanedustaja ja kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi Twitterissä Prigozhinin johtaman kapinan olleen toteutettu ammattitaidolla, ”jota Venäjän asevoimissa vähemmän näkee”.
Toveri arvioi, ettei kansannousu Wagnerin tueksi ollut todennäköinen.
– Prigozhinin ainoa toivo olisi ollut saada asevoimien ja turvallisuusjoukkojen yksiköitä puolelleen. Tähän olisi kuitenkin tarvittu voimaministeriöiden johdon tukea, ja sitä Prigozhinin oli vaikea saada, Toveri toteaa tviitissään.
Kokoomuksen kansanedustaja, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll arvioi blogitekstissään, että lauantain kapina oli vasta alkusoittoa. Hänen mukaansa sekasorto hyödyttää Ukrainaa, mutta herättää myös Ukrainan sotaa laajempia kysymyksiä. Venäjä kertoi muutama päivä sitten sijoittaneensa ydinaseita Valko-Venäjälle.
– Mitä tapahtuu näille aseille, jos tilanne muuttuu sekavammaksi? Valko-Venäjä on jo itsessään epävakaa maa, jonka johtaja on jo ainakin kerran joutunut pakenemaan helikopterilla omaa kansaansa. Jos Venäjällä asiat menevät vieläkin huonompaan suuntaan, (ydin)aseiden kanssa saattaa käydä kuin Neuvostoliiton luhistuessa. Se olisi pahin mahdollinen skenaario, hän kirjoittaa.